AMENDĂ. Istoricul Vladimir Tismăneanu, amendat cu 5.000 de lei de CNCD pentru postarea cu conotații rasiste despre Țăndărei

Publicat: 06 05. 2020, 15:15
Actualizat: 07 04. 2021, 00:26
Sursă foto: Facebook Vladimir Tismăneanu

Istoricul Vladimir Tismăneanu a fost amendat cu 5.000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru o postare pe Facebook cu conotații rasiste. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitatea de voturi a celor prezenți, opt voturi.

„Fapta dl. Vladimir Tismăneanu din data de 11.04.2020 de a posta pe pagina sa de socializare o fotografie care ilustrează mai multe păsări (ciori) ce stau așezate pe un gard, imagine însoțită de textul: „Aeroportul Țăndărei. Toate Zborurile sunt anulate”, alături de comentariul dl. Tismăneanu: „Super tare”, constituie discriminare potrivit art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000”, se arată în comunicatul CNCD.

La scurt timp, politologul Vladimir Tismăneanu, profesor la University of Maryland, SUA și-a cerut scuze pentru postarea de pe Facebook cu implicații rasiste.

„O eroare, o precizare. Azi am postat, vreme de câteva minute, o poză primită pe messenger. Se voia haioasă. Nu-i desluşisem implicaţiile rasiste. Am şters-o imediat. Pagina mea este opusă oricăror forme de rasism, xenofobie, intoleranţă, excluziune. Învăţătură de minte pentru mine. Poate şi pentru alţii”, scria profesorul Tismăneanu.

„La stabilirea cuantumului sancțiunii contravenționale s-au avut în vedere următoarele circumstanțe atenuate și agravante: momentul postării mesajului, conținutul și comentariul la mesaj, comportamentul contravenientului după momentul postării mesajului, scuzele publice prezentate de contravenient, calitatea de formator de opinie și specializarea academică a acestuia (expert în analiza regimurilor totalitare)”, se mai precizează în același comunicat.