Amendă uriașă pentru o cofetărie unde OPC a găsit coloranți expirați de 15 ani

Publicat: 31 08. 2017, 18:17

This browser does not support the video element.

În timpul controlului efectuat marți au fost descoperite produse expirate și unele fără traducere în limba română, spun reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor din Constanța.

„Au fost constatate mai multe sortimente de coloranți expiranți, începând din anul 2002, la sfârșitul anului 2009, 2010, 2013, 2014, 2016. Există un regulament european care spune că, dacă în produsele zaharoase, de cofetărie se utilizează anumiți coloranți, sunt obligatorii mențiuni de etichetare suplimentare și această mențiune se referă la următoarea sintagmă «poate afecta atenția și activitatea copiilor», o parte din acești coloranți conțin coloranții E 102, E 106, 124, 129, 110. S-au constatat loturi de materii prime utilizate la prepararea produselor de cofetărie, la care nu se respectă temperatura de depozitare menționată de producător, mă refer la diferite sortimente de margarină, erau depozitate la o temperatură mai mare decât cea menționată de producător pe etichetă. Au fost găsiți coloranți fără traducerea în limba română a elementelor de identificare și caracterizare”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, comisarul Rodica Mocanu, purtătorul de cuvânt al CJPC Constanța.

Produsele expirate au fost puse sub sechestru, întreaga cantitate urmând să fie distrusă.

De asemenea, a fost emisă și o propunere de suspendare a activității.

„A fost aplicată o amendă în valoare de 20.000 de lei și s-a propus măsura complementară de închidere temporară a unității pe o durată de cel mult șase luni. Decizia privind suspendarea va fi luată de Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud-Est Galați”, a spus Rodica Mocanu.

Contactați telefonic, reprezentanții Cofetăriei Silvian au refuzat să facă declarații despre măsura dispusă de OPC.

O angajată a firmei a confirmat, pentru MEDIAFAX, că joi cofetăria este închisă.