ANAT, primele date oficiale. Sezon estival dezastruos! Câți turiști și câți bani a pierdut litoralul românesc în 2020, din cauza pandemiei de coronavirus

Publicat: 22 09. 2020, 14:09
ANAT, primele date oficiale. Sezon estival dezastruos! Câți turiști și câți bani a pierdut litoralul românesc în 2020, din cauza pandemiei de coronavirus

ANAT a anunțat că, din cauza pandemiei de coronavirus, pe litoralul românesc au fost cu 30% mai puțini turiști în acest sezon estival, comparativ cu cel din 2019. De suferit au avut și încasările, care în iunie, iulie și august au fost cu 35% mai mici față de aceeași perioadă a anului trecut.

Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) au făcut publice primele date despre numărul de turiști și încasările de pe litoral în 2020, în contextul în care sezonul estival a început mai târziu față de anii trecuți, din cauza pandemiei de coronavirus.

Sezonul a fost unul atipic, cu 30% mai puțini turiști față de anul trecut. În plus și încasările au fost, logic, mai mici.

Iulie, august şi prima jumătate a lunii septembrie au fost perioadele preferate de turişti pentru petrecerea vacanţei atât în ţară, cât şi către destinaţii externe precum Grecia, Bulgaria şi mai târziu Turcia. În ţară, litoralul românesc a fost preferat de turiştii români, urmat de Delta Dunării şi zona montană. În ceea ce priveşte litoralul românesc, în acest sezon estival s-a înregistrat o scădere de 30% a numărului de turişti faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi de 35% a încasărilor“, au precizat, potrivit, zf.ro, reprezentanţii ANAT.

Sezon estival afectat grav de coronavirus

În România, pe 1 mai avea loc deschiderea oficială a sezonului estival pe litoral. Însă, în acest an, la data respectivă toată țara se afla în stare de urgență, care a expirat pe 15 mai. Însă nici atunci turiștii nu au putut merge în stațiunile preferate. Pentru a părăsi localitatea, erau obligați să aibă un motiv întemeiat și să prezinte adeverință. Abia din 1 iunie măsurile s-au mai relaxat, iar turiștii au putut merge pe litoral.