ANSVSA a retras de la vânzare 90 la sută din macroul infestat cu parazit, în mai multe județe

Publicat: 06 03. 2013, 18:49
Actualizat: 25 06. 2013, 14:01
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a retras 90 la sută din cantitatea de pe piață de macrou congelat din Insulele Feroe, după ce a descoperit că produsul conținea un parazit intestinal, care nu prezintă însă pericol pentru sănătate.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a retras 90 la sută din cantitatea de pe piață de macrou congelat din Insulele Feroe, după ce a descoperit că produsul conținea un parazit intestinal, care nu prezintă însă pericol pentru sănătate.

În 27 februarie, ANSVSA a primit o notificare din partea DSVSA Maramureș privind infestarea cu paraziți a produsului macrou întreg congelat, cu origine Insule Feroe, via Olanda, potrivit unui comunicat al autorității.

În urma recoltării de probe de către inspectorii din cadrul DSVSA Maramureș și a efectuării examenului parazitologic, au fost depistate larvele nematodului Anisakis pe viscerele abdominale. Acesta fiind un parazit intestinal, peștele eviscerat nu prezintă pericol pentru sănătatea publică, arată reprezentanții ANSVSA.

Operatorul alimentar a inițiat procedura de retragere a produsului neconform sub monitorizarea inspectorilor din cadrul direcțiilor sanitare veterinare județene implicate în desfășurarea anchetei, ANSVSA neprecizând care sunt județele în care a fost distribuit produsul.

Până în acest moment, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au retras de la comercializare o cantitate de 80.432 de kilograme, acțiunea fiind în derulare. Reprezentanții ANSVSA au precizat, pentru MEDIAFAX, că au retras de pe piață 90 la sută din acest produs.

Șeful Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara, Ioan Dumbravă, a declarat miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că o alertă alimentară a fost instituită de ANSVSA după ce a fost descoperit un parazit în macroul congelat importat din Insulele Feroe de către o firmă din București, iar ANSVSA a instituit o alertă alimentară în mai multe județe din vestul, centrul și sudul țării.

„O parte din cantitatea de peste 60 de tone a ajuns la un depozit din Bihor și de aici în mai multe județe, printre care Hunedoara, Timiș, Arad, Sălaj, Maramureș, Dolj, Cluj. În județul Hunedoara a ajuns o cantitate de 320 de kilograme de pește, care s-a vândut deja în 12 magazine din Valea Jiului. Cantitățile fiind mici, s-au dat imediat și probabil deja au fost consumate. Oamenii pot sta liniștiți, parazitul Anisakis este unul evisceral, adică se localizează în intestine, care de regulă nu se consumă. Nu s-a descoperit parazitul și în musculatură, prin urmare oamenii nu au fost infectați”, a spus Dumbravă.

El a adăugat că nu au fost înregistrate cazuri de persoane care să se simtă rău în urma consumului de pește din acest lot.