ANSVSA: Carnea de mici infestată cu salmonella provine de la o unitate de procesare din Neamț

Publicat: 10 06. 2013, 21:07
Actualizat: 29 09. 2018, 11:33

Micii infestați au fost depistați în cadrul unui control conform Programului de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, efectuat pe 30 mai, când au fost prelevate de la un depozit de produse congelate 5 probe din carne preparată pentru mici, produsă de o unitate de procesare a cărnii din județul Neamț.

În urma analizelor efectuate în laboratorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova, în data de 7 iunie, s-a depistat prezența Salmonella spp. în probele analizate.

Imediat a fost declanșată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAFF). Din primele date ale anchetei a rezultat că depozitul de produse congelate a recepționat, în data de 29 aprilie 2013, cantitatea de 840 de kilograme de carne preparată de mici. Din această cantitate, până la data de 7 iunie, a fost livrată, în 23 de județe, o cantitate de 635 de kilograme.

Celelalte 205 kilograme de produs, care se aflau în stoc, au fost reținute oficial în depozitele din județul Prahova.

De asemenea, DSVSA Prahova a notificat prin SRAFF, DSVSA din județele în care a fost distribuit produsul respectiv, care au declanșat, la rândul lor, procedura de reținere oficială.

Conform procedurilor, tulpina de salmonella izolată din probele de carne de mici a fost expediată către Institutul de Igienă și Sănătate Publică din București, pentru tipizare. Analizele pentru tipizarea Salmonella spp durează între șapte și 10 zile.

Ancheta este în desfășurare, iar rezultatele urmează a fi făcute publice după finalizare.

Două sute de caserole cu mici au fost retrase de către Direcția Sanitar Veterinare Prahova din depozitul unui supermarket din Ploiești după ce s-a stabilit că erau infectați cu salmonella, transmite corespondentul MEDIAFAX.