Anunțul lui Victor Ponta despre aderarea României la zona Euro

Publicat: 28 05. 2015, 23:50
Actualizat: 31 03. 2019, 12:55

„În primul rând, e o schimbare în mintea oamenilor, pentru că nu trebuie să fie o măsură impusă. Oamenii trebuie să înțeleagă ce înseamnă trecerea la euro, care sunt avantajele și dezavantajele, că nu sunt numai avantaje, sunt și dezavantaje”, a spus Ponta la România TV.

El a arătat că este necesar să fie adoptat un set de legi și aplicate restricții privind deficitul, inflația și politica monetară.

Președintele Klaus Iohannis va organiza consultări cu partidele politice, pentru identificarea unui consens politic național privind aderarea României la zona euro, a anunțat joi Administrația Prezidențială, după o întâlnire a președintelui cu premierul Victor Ponta și guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

„Un asemenea consens va permite adoptarea unei strategii naționale de trecere la euro și a unui calendar riguros de măsuri economice, monetare, legislative și instituționale, care să asigure României un parcurs economic stabil și predictibil”, se precizează în comunicat.

În comunicat se menționează că interlocutorii au decis și ” înființarea unui Comitet de Coordonare a procesului de adoptare a monedei comune, care să asigure proiectarea, coordonarea și monitorizarea etapelor și responsabilităților implicate pentru atingerea acestui obiectiv”.

De asemenea, discuții au avut în vedere ” să identifice principalele etape și responsabilități economice și instituționale ale procesului de trecere la euro, conform angajamentelor asumate de Guvern în cadrul Programul de Convergență 2015-2018″.