Anunțul ministrului Justiției, la un an de la fuga lui Sebastian Ghiță din România. „Acesta e ultimul răspuns pe care l-am primit. Voi merge în Serbia”

Publicat: 19 12. 2017, 09:44
Actualizat: 19 12. 2017, 13:55

„Judecătorii din Serbia sunt independenți, precum judecătorii din România. Ministerul Justiției a transmis toate documentele solicitate. Periodic, Ministerul Justiției se interesează de evoluția cauzei, ultimul răspuns pe care l-am primit: urmează ca instanța să stabilească termen și să decidă”, a declarat, marți dimineață, ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Acesta a anunțat că a făcut demersuri pentru a merge personal în Serbia.

„Este foarte posibil, de fapt am făcut demersuri ca să realizez o deplasare în Serbia, să am o întrevedere oficială cu ministrul Justiției din Serbia, pentru a mă documenta la fața locului, dar în niciun caz pentru a grăbi procesul pentru că niciun oficial din Serbia sau din altă parte nu poate interfera în procesul legislativ din România, nu poate interfera în înfăptuirea actului de justiție din România”, a completat Tudorel Toader.

Sebastian Ghiță a fost eliberat, la finele lunii mai, în Serbia, după ce a plătit o cauțiune de 200.000 de euro, neavând însă voie să părăsească Belgradul.

Fostul parlamentar a fost prins în Belgrad, pe 13 aprilie. Reținerea lui Sebastian Ghiță s-a făcut la ora 23.45, acesta fiind pe o stradă din Belgrad, alături de fratele său. La legitimare, Ghiță a prezentat un act de identitate și un permis sloven, în timp ce fratele său le-a dat polițiștilor actele reale.

În România, fostul parlamentar a fost văzut ultima oară în noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie 2016, când pleca de la un eveniment organizat de SRI. Acolo a participat în calitatea sa de membru al comisiei parlamentare de control, moment în care polițiștii care îl filau, la cererea procurorilor, l-au pierdut. Potrivit unor surse, Ghiță conducea pe DN1 cu peste 200 km/h, iar la un moment dat un alt autoturism i-ar fi blocat pe polițiști. Ulterior, mașina lui Ghiță a fost găsită la locuința sa, astfel că polițiștii au crezut că doarme.