APEL. Românii plecați la cules de sparanghel nu mai vor să stea în Germania: „Vrem să mergem acasă, nu vrem să murim aici pe capete!”

Publicat: 20 04. 2020, 10:52
Actualizat: 20 04. 2020, 12:23
ÎNTOARCEREA. Românii plecați la cules de sparanghel nu mai vor să stea în Germania „Vrem să mergem acasă, nu vrem să murim aici pe capete!” / Sursă FOTO: captură YouTube

Mai mulți români au plecat în Germania ca muncitori sezonieri la cules de sparanghel în contextul în care România se confruntă cu o criză a locurilor de muncă în contextul pandemiei de coronavirus. Însă o femeie din Suceava care a plecat în Germania susține că nu sunt respectate măsurile de carantină, iar șefii le-au spus să mintă poliția atunci când se fac controale.

O femeie din Suceava care a plecat drept muncitor sezonier în Germania susține că în locul unde este aceasta angajată nu sunt respectate condițiile de protecție a muncitorilor în contextul pandemiei de coronavirus, relatează Monitorul de Suceava.

De asemenea, aceasta a specificat că locul unde se află este în apropierea aceluia în care un bărbat din Suceava, Nicolae Bahan, în vârstă de 57 de ani, și-a pierdut viața.

„Sunt oameni în izolare care muncesc singuri pe câmp”

„Astăzi a izolat o echipă întreagă de oameni, aici este o femeie care se simte rău și așteaptă medicul de azi dimineață și nu vine nimeni să o vadă. Se lucrează și în hală la sortat sparanghel, aici oamenii stau unul lângă altul, avem măști pe care le purtăm de 5 zile. Au închis porțile firmei și au pus bodyguard, au mers apoi la oameni în câmp și le-au spus că dacă vine poliția să le spună că e totul bine. Vrem să mergem acasă, nu vrem să murim aici pe capete”, a povestit pentru sursa citată o femeie plecată la cules de sparanghel.

Suceveanca susține că la această fermă lucrează aproximativ 500 de persoane, majoritatea din diverse zone din județul Suceava.

„Ne tot spun că va veni un medic să ne testeze, dar nu a ajuns nimeni să ne ia o temperatură sau să vadă ce se petrece cu noi”, a mai relatat femeia.

„Vă rog să ne ajutați, cerem un ajutor umanitar! Vrem acasă!”

De asemenea, aceasta a explicat și în ce condiții de cazare stau susținâd că la început au stat câte 7 persoane în cameră, iar ulterior câte 3, 4 sau 5, ceea ce înseamnă că riscul de contractare a vreunui virus este foarte ridicat.

„Săpunul este limitat, dușurile sunt la comun, iar toaletele nu au încuietori. Aici nu spune nimeni nimic, se ascunde totul, stăm stresați, tot auzim că sunt din ce în ce mai mulți oameni în izolare. Oamenii tușesc, lucrăm cu mâinile în apă rece și nici nu mai știm ce să credem. Vă scriu pentru a ne da un sfat, pentru a ne ajuta. Ne este frică. V-aș ruga din toată inima să rămân anonimă pentru că mi-e frică. Vă rog să ne ajutați, cerem un ajutor umanitar! Vrem acasă!”, trasmite femeia ca un apel la ajutor pentru care muncesc în apropiere de Bad Krozingen.

Oamenii au spus că le este teamă să sune la Ambasada României, iar reprezentanții firmei sucevene prin intermediul căreia au ajuns în Germania la cules de sparanghel le-au transmis să-și vadă de lucru, mai susține sursa citată.