Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, IPS Calinic, operat cu succes pe inimă

Publicat: 10 03. 2016, 13:12

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de reprezentanții spitalului privat unde IPS Calinic a fost operat, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a fost supus unei intervenții chirurgicale cardiace minim invazive de plastie de valvă mitrală video – asistată.

„Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, a fost supus unei intervenții chirurgicale cardiace minim invazive de plastie de valvă mitrală video – asistată. Operația, deosebit de complexă, fără tăierea sternului, a durat trei ore”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul a fost diagnosticat, la sfârșitul lunii ianuarie, cu „endocardită bacteriană pe valva mitrală, o infecție bacteriană la nivelul inimii, care netratată putea fi fatală”.

Potrivit comunicatului de presă citat, boala a dus la instalarea altor afecțiuni grave ale inimii.

„Boala a dus la instalarea altor afecțiuni grave ale inimii – ruptură de cordaje însoțită de insuficiență mitrală severă și fibrilație atrială paroxistică. Pacientul prezenta oboseală la eforturi mici, însoțită de dificultate în respirație și edeme la nivelul membrelor inferioare (picioare umflate), simptome ce se instalează brusc atunci când exista cordaje rupte la nivelul inimii”, se arată în comunicat.

La finalul intervenției, IPS Calinic le-a mulțumit medicilor pentru îngrijirea oferită și a spus că speră să își reia activitatea în scurt timp.

„Cu toate că intervenția a fost una complexă, a decurs fără complicații. Având în vedere evoluția favorabilă a stării mele de sănătate, sunt încrezător că, în cel mai scurt timp, îmi voi putea relua activitatea. (…) Mulțumim din toată inima Părintelui Patriarh Daniel, întregului Sfânt Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoților și monahilor, precum și tuturor credincioșilor din România, pentru rugăciunile îndreptate către Bunul Dumnezeu”, arată IPS Calinic.