ASF și RAR au făcut anunțul care îi va afecta pe toți proprietarii de mașini din România

Publicat: 02 02. 2018, 09:08

În cazul unei mașini care a suferit avarii grave se va suspenda ITP-ul, iar după efectuarea reparațiilor va fi realizată o nouă verificare tehnică, informează ASF.

 

Mai mult, atunci când se vor deplasa la stația ITP, șoferii vor fi obligați să facă dovada devizului de reparație, urmând ca inspectorii RAR să verifice dacă atelierul de reparații unde s-a efectuat lucrarea are autorizație pentru asemenea activități.

 

„Primul proiect se referă la efectuarea inspecțiilor tehnice de siguranță pentru vehiculele cu avarii ale sistemelor de siguranță rutieră. În Strategia pentru Siguranța Rutieră, precum și în Planul de implementare a acesteia, adoptate prin Hotărârea de Guvern nr. 755/2016, este prevăzută creșterea siguranței rutiere prin îmbunătățirea stării tehnice a parcului auto, iar una dintre măsuri presupune introducerea inspecției tehnice de siguranță pentru repunerea în circulație a vehiculelor implicate în accidente rutiere majore.

 

Această măsură presupune ca unui autovehicul,ale cărui sisteme de securitate rutieră sunt grav avariate în urma unui accident, să i se suspende inspecția tehnică periodică (ITP), urmând ca după efectuarea reparației să i se efectueze o verificare a conformității stării tehnice. Dacă în urma acestei verificări, autovehiculul îndeplinește cerințele funcționale și dimensionale, inspecția tehnică periodică (ITP) reintră în valabilitate. Această verificare va fi obligatorie doar pentru autovehiculele care au anumite tipuri de avarii ce pot pune în pericol siguranța rutieră. Măsura va avea consecințe asupra tuturor autovehiculelor”, transmite ASF.