Austria a legalizat eutanasierea asistată pentru persoanele cu boli incurabile sau terminale

Publicat: 17 12. 2021, 09:15
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock

Austria a adoptat, joi, legea care prevede legalizarea sinuciderii asistate pentru persoanele care suferă de boli grave, incurabile, transmite Deutsche Welle. În Europa, eutanasierea a mai fost legalizată în ţări precum Belgia, Olanda, Italia și Spania. 

În urmă cu un an, Curtea Constituţională a Austriei a decis revizuirea legislaţiei care pedepseşte moartea asistată cu până la cinci ani de închisoare.

Potrivit textului validat de majoritatea partidelor, adulţii bolnavi în faza terminală sau care suferă de o boală permanentă şi debilitantă vor putea beneficia de asistenţă pentru a-și pune capăt vieții.

Legea este valabilă și pentru persoanele cu handicap sau rănite care nu sunt încă la sfârșitul vieții, dacă ei consideră că „nu poate evita starea de suferință”.

Fiecare caz va fi evaluat de către doi medici, dintre care unul trebuie să fie calificat în medicină paliativă. Ei vor trebui să determine dacă pacientul este capabil să ia decizia în mod independent și cu discernământ.

Apoi se stabilește un termen de așteptare de douăsprezece săptămâni între solicitarea pacientului și autorizarea de a obține, de la un farmacist, substanța letală care să îi înceteze viața și care trebuie folosită în termen de maximum un an de la dobandirea ei.

Această perioadă va fi redusă la două săptămâni pentru pacienţii aflaţi în „stadiul terminal” al unei boli.

Orice publicitate și orice avantaj economic în favoarea sinuciderii asistate este strict interzisă.