Austria, răspuns sarcastic față de gestul lui Viktor Orban: „Regatul Ungariei a încetat să mai existe în urmă cu 100 de ani. Vom informa vecinii ungari despre această evoluție”

Publicat: 23 11. 2022, 10:55
Actualizat: 23 11. 2022, 11:05
Sursă Foto - Facebook

Viktor Orban a pozat cu un fular pe care avea imprimată harta Ungariei Mari, un gest văzut drept revizionist în Austria, România, Ucraina, Slovacia și Croația. După această întâmplare, reacțiile nu au încetat să apară. 

„Promovarea ideilor revizioniste în Ungaria nu contribuie la dezvoltarea relațiilor ucraineano-ungare și nu respectă principiile politicii europene”, a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, Oleg Nikolenko.

De asemenea, un purtător de cuvânt al Ministerului Austriac al Afacerilor Internaționale a precizat, într-un mod sarcastic, că îi va informa pe vecinii unguri că acea hartă s-a schimbat acum 100 de ani, potrivit Politico.eu.

„O privire rapidă asupra hărților istorice din Ministerul de Externe vienez a confirmat suspiciunile inițiale, potrivit cărora Translithania (Regatul Ungariei) a încetat să mai existe în urmă cu aproximativ 100 de ani. Vom informa vecinii noștri unguri despre această schimbare cât mai curând posibil”, a transmis ministerul, potrivit Politico.eu.

După înfrângerea monarhiei duale în Primul Război Mondial, atât jumătatea ungară, cât și cea austriacă a imperiului au fost reduse drastic prin Tratatele de la Paris din 1919/1920, iar popoarele care fuseseră dominate anterior, precum cehii și slovacii, au devenit independente.

Poporul maghiar încă nu s-a împăcat cu prăbușirea monarhiei

Totodată, mulți maghiari nu sunt încă împăcați cu prăbușirea monarhiei dunărene, în cursul căreia s-au pierdut două treimi din teritoriul național al Ungariei.

De asemenea, până în prezent, Orbán nu a anunțat clar că vrea revizuirea granițelor, dar a agitat de mai multe ori atmosfera cu reflexe revizioniste, arătându-se înțelegător cu pozițiile lui Vladimir Putin, care a justificat invazia rusă în Ucraina prin extinderea anterioară a imperiului țarist.