Autorităţile ruse ameninţă cu sancţiuni dacă vor exista proteste anti-război

Publicat: 24 02. 2022, 17:56
Actualizat: 24 02. 2022, 19:55
Autorităţile ruse ameninţă cu sancţiuni dacă vor exista proteste anti-război / Sursă FOTO: Pixabay - Ilustrativ

Autorităţile de la Moscova au tras joi un semnal de alarmă, transmițând că vor reprima orice manifestaţie „neautorizată” împotriva războiului din Ucraina, după ce Rusia a atacat această ţară în cursul dimineţii.

Potrivit AFP, Ministerul de interne de la Moscova, Parchetul şi Comitetul de Anchetă i-au prevenit pe ruşi să nu protesteze. Comitetul a subliniat că participanţii la adunări pe tema „situaţiei tensionate în domeniul politicii externe” sau la ciocniri vor fi urmăriţi penal.

Oameni de cultură din Rusia, declarații împotriva războiului: ”Vom cere iertare ucrainenilor după ce infractorii care au început acest război vor fi pedepsiți”

Mai multe personalități culturale din Rusia s-au declarat împotriva războiului după ce Vladimir Putin a ordonat trupelor rusești să intre în Ucraina, la primele ore ale dimineții de joi.

Potrivit oficialilor de la Moscova, nu este vorba despre o eventuală ocupare a Ucrainei, dar se dorește demilitarizarea acestei țări și, așa cum a precizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, eliminarea ”naziștilor”.

Opinia mondială este oripilată de această încălcare a suveranității Ucrainei, dar și oameni de cultură din Rusia protestează și spun că ”istoria se repetă”, iar bombele ucid ucraineni nevinovați.

”Crimele sovietice au rămas nepedepsite în Rusia și, prin urmare, se repetă. Prețul pentru ceea ce nu s-a făcut în 1991 sunt rachetele și bombele rusești care ucid astăzi ucrainenii”, a scris Serghei Lebedev, autorul cărții ”Untraceable”, sub o fotografie a mormintelor de la Bykivnia, în afara Kievului, acolo unde au fost îngropați ”dușmanii poporului” executați de NKVD. ”Este prea devreme să le cerem ucrainenilor să ne ierte. Vom cere iertare după ce infractorii care au început acest război vor fi pedepsiți. Dacă vor fi pedepsiți”, a mai scris acesta, citat de The Moscow Times.