Oameni de cultură din Rusia, declarații împotriva războiului: ”Vom cere iertare ucrainenilor după ce infractorii care au început acest război vor fi pedepsiți”

Oameni de cultură din Rusia, declarații împotriva războiului: ”Vom cere iertare ucrainenilor după ce infractorii care au început acest război vor fi pedepsiți”
Oameni de cultură din Rusia, declarații împotriva războiului | Foto – Profimedia Images
Publicat: 24/02/2022, 17:00
Actualizat: 24/02/2022, 17:13

Mai multe personalități culturale din Rusia s-au declarat împotriva războiului după ce Vladimir Putin a ordonat trupelor rusești să intre în Ucraina, la primele ore ale dimineții de joi.

Potrivit oficialilor de la Moscova, nu este vorba despre o eventuală ocupare a Ucrainei, dar se dorește demilitarizarea acestei țări și, așa cum a precizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, eliminarea ”naziștilor”.

Opinia mondială este oripilată de această încălcare a suveranității Ucrainei, dar și oameni de cultură din Rusia protestează și spun că ”istoria se repetă”, iar bombele ucid ucraineni nevinovați.

”Crimele sovietice au rămas nepedepsite în Rusia și, prin urmare, se repetă. Prețul pentru ceea ce nu s-a făcut în 1991 sunt rachetele și bombele rusești care ucid astăzi ucrainenii”, a scris Serghei Lebedev, autorul cărții ”Untraceable”, sub o fotografie a mormintelor de la Bykivnia, în afara Kievului, acolo unde au fost îngropați ”dușmanii poporului” executați de NKVD. ”Este prea devreme să le cerem ucrainenilor să ne ierte. Vom cere iertare după ce infractorii care au început acest război vor fi pedepsiți. Dacă vor fi pedepsiți”,  a mai scris acesta, citat de The Moscow Times.

La rândul său, Yelena Kovalskaya – directorul Centrului de Teatru Meyerhold – și-a anunțat demisia, joi, de la teatrul de stat, afirmând că nu poate lucra pentru un ”criminal”, cu referire la Vladimir Putin.

”Este imposibil să lucrezi pentru un criminal și să primești salariu de la el. Voi termina munca pe care am început-o, dar fără plată”, a declarat Kovalskaya.

Maria Zakharova: ”Acesta nu este începutul unui război”

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a declarat la televiziunea de stat rusă că atacul Rusiei asupra Ucrainei ”nu este începutul unui război”.

Declarația a fost făcută la doar câteva ore după ce forțele armate ale Moscovei au atacat Ucraina din mai multe direcții.

”Acesta nu este începutul unui război. Acest lucru este foarte important. Dorința noastră este să prevenim evoluțiile care ar putea escalada într-un război global”, a declarat Maria Zakharova, potrivit sursei citate mai sus.

Rusia încearcă să își justifice operațiunea militară de amploare prin acuzația că Ucraina se află pe punctul de a adera la Alianța Nord-Atlantică.

”O țară precum Rusia nu poate ajunge în spatele unei cortine de fier. Cu siguranță, s-ar putea să avem probleme cu o serie de țări, dar într-un fel sau altul, am mai avut probleme cu acele țări și le-am avut fără asta. Dar o țară precum Rusia pur și simplu nu poate fi pusă în spatele unei cortine de fier”, a transmis Dmitri Peskov jurnaliștilor, întrebat fiind cum evaluează Kremlinul riscul ca Rusia să ajungă în spatele unei ”cortine de fier” după intervenția militară din Donbas.

”Am propus discuții până în ultima zi. Când au refuzat (n.red. – SUA, NATO, UE) discuțiile și au început să impună sancțiuni Rusiei și când numărul loviturilor împotriva populației civile din Donbas a crescut, atunci această decizie a fost adoptată”

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei


Citește și: 

Putin, preaviz pentru Maia Sandu

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”