Autoritățile ruse au încercat modifice o pagină Wikipedia despre avionul de pasageri doborât în Ucraina

Publicat: 19 07. 2014, 13:07
Actualizat: 29 07. 2014, 17:25

Un bot de Twitter care a fost programat să urmărească modificările apărute pe enciclopediei online Wikipedia a descoperit că de pe adresele IP ale unei entități ruse de stat a fost modificată descrierea accidentului aviatic ce a avut lor pe data de 17 iulie, în urma căruia 298 de oameni au murit, notează The Telegraph.

Potrivit sursei citate, un utilizator de internet din cadrul VGTRK – care grupează laolaltă televiziunea și radioul de stat – a modificat pagina de limbă rusă pentru a scrie că „zborul (MH17) a fost doborât de soldații ucraineni”.

Textul înlocuia o versiune mai veche, scrisă cu doar o oră înainte, care menționa că avionul a fost doborât de către „teroriștii autoproclamatei Republici Populare a Donetsk-ului cu ajutorul unui sistem de rachete Buk, pe care teroriștii l-au primit din Federația Rusă”.

Toate modificările de pe Wikipedia rămân înregistrate, astfel că adresa IP a utilizatorului și contul de pe care au fost făcute modificările rămân stocate permanent, mai scrie The Telegraph.

Recent, un bot de Twitter a fost creat pentru a monitoriza toate schimbările făcute de către Congresul american și le transmite imediat pe rețeaua de microblogging. Codul-sursă al proiectului a fost făcut public, ceea ce a permis crearea RUGovEdits, care are același rol și monitorizează modificările făcute de autoritățile din Rusia. Editarea a fost făcută de către RTR, care este un alt nume pentru televiziunea rusă de stat.