Avertismentul lui Medvedev: Ucraina își va pierde privilegiile comerciale cu Rusia, dacă se asociază cu UE

Publicat: 23 09. 2013, 17:37
Actualizat: 06 02. 2016, 09:34

Premierul rus Dmitri Medvedev a avertizat luni Ucraina că își va pierde „privilegiile” în relațiile comerciale cu Rusia, în cazul în care autoritățile de la Kiev vor semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană, relatează AFP.

„Semnarea acestui acord cu UE va pune capăt unui regim special, unui regim de parteneriat, care a fost aplicat până acum cu Ucraina. Vom continua să fim prieteni, să facem comerț, dar va fi un comerț fără niciun privilegiu, poate chiar și cu restricții”, a declarat Medvedev, citat de agenția rusă Itar-Tass.

Ucraina speră să semneze un acord de asociere cu UE în noiembrie, în timpul unui summit al Parteneriatului Estic (creat în 2009 între UE și Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Belarus n.r.), care va avea loc la Vilnius, Lituania.

Acordul de asociere include o componentă comercială ambițioasă, considerată un prim pas către aderarea Ucrainei la UE.

Rusia încearcă de mai mulți ani să convingă Ucraina să intre în uniunea vamală pe care a format-o cu Kazahstan și Belarus și a avertizat deja autoritățile de la Kiev că va lua măsuri dacă acordul cu UE va fi semnat.

În urma acestor declarații, Parlamentul European a cerut Rusiei în luna septembrie să pună capăt presiunilor „inacceptabile” asupra țărilor din fosta URSS, în special asupra Ucrainei.

Autoritățile de la Bruxelles s-au declarat pregătite la rândul lor să semneze acordul cu Ucraina, dacă țara va face progrese în privința statului de drept și va reconsidera situația fostului premier Iulia Timoșenko, încarcerat pentru o pedeapsă de șapte ani pentru abuz de putere, condamnare denunțată de UE sub suspiciunea de persecuție politică.