Avertizare MAE: Românii care merg în Ucraina să evite zonele cu manifestații, să nu participe la aceste acțiuni

Publicat: 22 01. 2014, 20:19
Actualizat: 09 09. 2014, 14:29

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se deplasează pe teritoriul Ucrainei să evite prezența în zonele în care se desfășoară manifestații și să nu participe la aceste acțiuni.

„Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se deplasează pe teritoriul Ucrainei să evite prezența în zonele în care se desfășoară manifestații. Având în vedere recentele evenimente violente din centrul Kievului, soldate cu victime, MAE recomandă cetățenilor români să nu participe la aceste acțiuni, în caz contrar riscând să fie pedepsiți în conformitate cu noua legislație în vigoare de la 22 ianuarie 2014”, se arată într-un comunicat remis, miercuri seară, agenției MEDIAFAX.

Atenționarea este valabilă îndeosebi pentru zonele centrale ale orașului Kiev – Piața Independenței, bulevardul Hresciatik, stadionul Dinamo – dar și pentru alte localități în care se pot declanșa manifestații asemănătoare.

Cinci protestatari au murit în confruntările cu forțele de ordine produse miercuri la Kiev, iar alți aproximativ 300 au fost răniți, anunță un centru medical al opoziției, citat de AFP.

Uniunea Europeană s-a declarat „șocată” de violențele din Ucraina, avertizând Kievul cu „posibile acțiuni” și „consecințe” asupra relațiilor bilaterale. „Deplângem în termenii cei mai puternici utilizarea forței și violențele”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, adăugând că UE analizează „posibile acțiuni și consecințe asupra relațiilor bilaterale”.

„Este prematur să spun care vor fi aceste acțiuni; vor fi decise la nivel colectiv. Suntem șocați de ultimele știri venite din Ucraina”, a subliniat Barroso.

Autoritățile ucrainene au anunțat, miercuri, că doi bărbați au fost împușcați mortal în centrul orașului Kiev, în cursul confruntărilor între manifestanți proeuropeni și forțele de ordine.