Avertizare METEO: Cod portocaliu de inundații în trei județe. Până când este valabilă atenționarea meteorologilor

Publicat: 30 05. 2019, 14:47

O a doua avertizare cod portocaliu de inundații a fost emisă joi, de această dată pentru râurile din bazinul hidrografic al râului Șieu, județul Bistrița-Năsăud.

Potrivit hidrologilor, începând de joi, ora 14:40, până vineri la ora 7.00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a precipitațiilor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de inundație pe râurile din bazinul hidrografic al râului Șieu, județul Bistrița-Năsăud.

 

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinul superior și mijlociu al bazinului râului Șieu.

Știrea inițială

Avertizarea cod portocaliu de inundații a fost emisă pentru râurile din bazinele hidrografice Tur – sector aval Ac. Călinești (județul Satu Mare), Crasna – sector aval S.H. Craidorolț (județul Satu Mare), respectiv Vișeu și Iza (județul Maramureș).

Hidrologii anunță scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.

Avertizarea este în vigoare începând de joi până vineri la ora 16.00.

De asemenea, hidrologii au emis și o avertizare cod galben de inundații pentru râuri din județele Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Bihor, Sălaj, Arad, Hunedoara, Harghita, Mureș, Alba, Gorj, Covasna, Brașov, Sibiu, Argeș, Vâlcea, Buzău, Vrancea, Neamț, Bacău, Suceava și Botoșani, în vigoare începând de joi ora 13.00 până vineri la ora 16.00. Totodată, sub avertizare cod galben se află și râuri din Satu Mare și Maramureș, altele decât cele sub cod portocaliu.

Potrivit hidrologilor, fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare È‹n intervalul joi ora 15:00 – vineri ora 3:00 pe unele râuri din județele Maramureș, Bihor, Sălaj, Buzău, Vrancea și Bacău.