AVERTIZARE METEO: Pericol de avalanșe la munte, în plină vară. Care sunt zonele vizate

Publicat: 03 06. 2020, 16:11
Actualizat: 03 06. 2020, 21:16
Din cauza topirii zăpezii, ca urmare a temperaturilor crescute din zilele următoare, există riscul declanșării de avalanșe

Temperaturile scăzute și ninsorile din ultimele trei zile au dus la formarea unui strat consistent de zăpadă. Acum, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că, din cauza topirii zăpezii, ca urmare a temperaturilor crescute din zilele următoare, există riscul declanșării de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi.

Astfel, în Munții Făgăraș și Bucegi, la altitudini de peste 2.000 de metri, zăpada măsoară, miercuri, 25 cm la Bâlea-Lac și 59 cm la Vf. Omu.

Un strat mai redus de zăpadă a fost înregistrat la stațiile meteorologice din celelalte masive montane din țară: 3 cm la Iezer, 2 cm la Ceahlău-Toaca și 1 cm la Călimani.

„Datorită încălzirii însemnate din zilele ce urmează, zăpada se va topi accelerat și va exista riscul declanșării de avalanșe de topire, din care unele de profunzime”, a anunțat ANM.

Potrivit meteorologilor, la altitudini de peste 2.000 de metri, în următoarele zile vremea se va încălzi, dar se menține instabilă.

Astfel, temperaturile minime vor fi de -4 până la 0 grade Celsius, în noaptea de miercuri spre joi, și vor crește până la 1-5 grade Celsius, iar maximele vor ajunge la 7-12 grade Celsius, în 5 iunie.

România, vizată de fenomene extreme în luna iunie. Furtuni violente și ploi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat prognoza pentru prima lună de vară, valabilă între 1 și 29 iunie.

Prima lunii a verii va fi marcată de instabilitate atmosferică și temperaturi ridicate, dar până vine căldura, săptămâna viitoare vremea va fi mai rece decât în mod normal, deși din 8 iunie vine vara în toată puterea ei, cu temperaturi obișnuite pentru această perioadă.

Pe arii restrânse, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte, în nord-est, dar posibil de scurtă durată şi în rest, în timpul ploilor.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 15 şi 25 de grade, iar cele minime între 5 şi 15 grade. La Bucureşti, valorile diurne de temperatură vor fi apropiate de cele normale ale datei, cu o maximă în jurul a 24 de grade. Temporar vor fi înnorări, dar probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi redusă.
Ce schimbări va aduce a doua săptămână din luna iunie

Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura minimă va fi de 8…11 grade. Prognoza meteo până pe 29 iunie: În săptămâna 1 – 8 iunie, ANM anunţă că valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile nord-estice.