AVERTISMENT. Administrația Națională de Meteorologie: Anul 2020 va fi unul de foc în România

AVERTISMENT. Administrația Națională de Meteorologie: Anul 2020 va fi unul de foc în România
Meteorologii avertizează: 2020 va fi an de foc în România
Publicat: 30/05/2020, 18:51

Estimările meteorologilor spun că anul curent va fi unul de foc potrivit tendinței de creștere a temperaturilor. Primele luni din 2020 au fost cele mai călduroase din ultimii 141 de ani, la nivel mondial, de când se fac astfel de măsurători, iar România se alătură acestei tendințe.

Din ianuarie până în prezent au fost abateri termice pozitive de până la 3,9 grade Celsius în țara noastră, a explicat  directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu la Digi24.

„Și în România primele patru luni au fost cele mai călduroase, vorbim de o lună ianuarie cu abatere termică pozitivă 1,4 grade Celsius, februarie, 2,3, martie 3,9 grade Celsius și aprilie 0,1 grade Celsius”.

De abia luna mai, în țara noastră a fost mai răcoroasă: „Vom încheia luna mai ca fiind o lună mai rece comparativ cu ce ar fi normal pentru această perioadă”,  a declarat directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

ANM: Este posibil ca anul 2020 să fie unul dintre cei mai călduroși din isoria măsurătorilor

Potrivit estimărilor specialiștilor există mari șanse ca vara anului 2020 să fie una dintre cele mai călduroase din isoria măsurătorilor termice:

„Vara 2020 așa cum arată și primele estimări la nivel mondial și cum anticipează și specialișțtii, este posibil să se  alăture seriei anilor cei mai călduroși din istoria măsurătorilor meteorologice. În România, 2019 a fost cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteo”,  a explicat directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Nu se pot anticipa valorile maxime ale temperaturilor care vor fi atinse în această vară în România, însă, exemplele anilor trecuți, demonstrează că țara noastră se află într-o tendință de creștere a temperaturilor.

Vara 2019 a fost a patra cea mai caldă vara din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră după 2012, 2007 și 2015, veri recente care confirmă această tendință.

„În prima lună de vară, până în 4 iunie vorbim de instabilitate atmosferică și averse. Din 5 iunie temperaturile vor crește până spre 28 de grade Celsius. Pe măsură ce ne apropiem de acea perioadă vom actializa datele”, a conchis  directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase