Avertizarea Comisiei Europene: Pentru accesarea fondurilor UE, statele estice vor fi condiționate de situația justiției

Publicat: 09 10. 2018, 10:56

This browser does not support the video element.

Guvernele țărilor est-europene se vor confrunta cu presiuni din ce în ce mai mari privind accesarea fondurilor comunitare, dacă nu vor respecta independența justiției, avertizează vicepreședintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, care este și comisar european pentru Uniunea Energetică.

Maros Sefcovic, un politician slovac care a anunțat candidatura în cadrul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D) pentru postul de președinte al Comisiei Europene, a semnalat că prioritatea sa va fi intensificarea dialogului instituțional cu țări precum Ungaria și Polonia, criticate de Uniunea Europeană din cauza reformelor constituționale. Vicepreședintele CE atrage atenția că statele care beneficiază de finanțare UE, în principal cele est-europene, trebuie să se aștepte din partea țărilor vestice la condiții mai stricte în materie de respectare a standardelor comunitare.

Maros Sefcovic a notat că există deja propuneri privind condiționarea finanțării UE de respectare a normelor statului de drept. „Dacă vrei să poți cheltui banii contribuabililor europeni, atunci trebuie să existe garanții sută la sută că tranzacțiile sunt supravegheate adecvat – că există instanțe judiciare independente, auditori independenți și un sistem judiciar independent care să verifice modul în care sunt cheltuiți banii”, a declarat Maros Sefcovic pentru agenția Reuters.