Avocat: IPS Teodosie este urmărit penal pentru fapte de corupție

Publicat: 12 09. 2014, 12:21
Actualizat: 07 09. 2019, 05:44

Maria Vasii a spus că IPS Teodosie nu este vinovat, însă anchetatorii au stabilit că există date și indicii noi în acel dosar, care au dus la infirmarea soluției inițiale și la redeschiderea cauzei.

Avocata a adăugat că alte două persoane urmează să fie puse sub acuzare în dosarul de corupție.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a declarat vineri, la ieșirea de la DNA, că a fost audiat în dosarul în care a mai fost cercetat pentru că ar fi luat mită de la un reporter ca să îl ajute să se înscrie, în 2009, la Facultatea de Teologie de la Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Înalt Preasfințitul Teodosie a precizat că dosarul din 2009 a fost redeschis și acum procurorii l-au citat pentru a fi audiat din nou.

Arhiepiscopul Tomisului a stat la DNA aproximativ 30 de minute și la intrare a fost însoțit de un preot.

În iulie 2009, IPS Teodosie a fost audiat la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție într-un dosar deschis în urma unei investigații jurnalistice, care a relevat anumite practici în modul de înscriere la Facultatea de Teologie de la Universitatea „Ovidius” din Constanța. Dosarul a ajuns la Parchetul instanței supreme de la Parchetul Tribunalului Constanța, după ce Arhiepiscopia Tomisului a confirmat că ierarhul face parte din înaltul cler al Bisericii Ortodoxe Române, astfel că atrage competența procurorilor PICCJ de investigare a acuzaților ce i-au fost aduse lui IPS Teodosie.

Ulterior, procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție au început urmărirea penală față de IPS Teodosie, pentru luare de mită și instigare la fals intelectual, iar față de preoții Bogdan Chiriluță și Emil Brăescu, inspectorul Biroului Catehizare, pentru complicitate la luare de mită și, respectiv, pentru fals intelectual.

Conform Parchetului Tribunalului Constanța, în luna martie 2009, deși trecuseră șase luni de la începerea anului școlar, în schimbul sumei de 3.000 de euro, din care a fost oferită suma de 850 de euro, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, ar fi intermediat înscrierea, pe bază de documente false, antedatate, la Facultatea de Teologie a unui reporter de la ziarul „România Liberă”, fiind ajutat în acest sens de către inspectorul Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu.

Atunci, Arhiepiscopul Tomisului a făcut plângere la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție împotriva deciziei de începere a urmării penale în cazul său.

În septembrie 2009, Secția de urmărire penală și criminalistică din Parchetul instanței supreme a trimis la DNA dosarul arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie. Decizia a fost luată întrucât Teodosie a comis faptele în calitate de decan al Facultății de Teologie, și nu în calitate de înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române.