Avocatul Poporului face anchetă în cazul celor doi copii din Vaslui abandonați de părinți și găsiți înfometați

Publicat: 13 03. 2015, 15:12

Într-un comunicat transmis vineri, Avocatul Poporului anunță că, în urma relatărilor din presă, s-a sesizat din oficiu și a declanșat o anchetă în cazul celor doi frați din comuna Gârceni, județul Vaslui, care au fost găsiți înfometați, iar unuia dintre ei i s-a făcut rău pe stradă, vecinii chemând ambulanța.

Conform sursei citate, ambii copii, care în prezent sunt spitalizați, au nevoie, pe lângă îngrijiri medicale, și de îngrijiri psihologice.

În acest caz, este în derulare și o anchetă a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui.

Potrivit reprezentanților DGASPC Vaslui, cazul celor doi frați a ajuns în atenția autorităților după ce cel mai mic dintre copii, în vârstă de 11 ani, a fost văzut de către un localnic în timp ce vomita la marginea drumului. Bărbatul a sunat la 112 și a solicitat o ambulanță, echipajul medical ajuns la fața locului găsind copilul leșinat și deshidratat.

Copilul mai mare, în vârstă de 13 ani, le-a spus medicilor că el și fratele său au rămas singuri într-o locuință neîncălzită, de aproximativ două săptămâni, după ce tatăl lor, în grija cărora se aflau de patru ani, a plecat de acasă, undeva în județul Vrancea. Mai mult decât atât, băiatul spunea că în ultimele două zile mâncaseră doar câte un măr, el și fratele său simțindu-se foarte slăbiți.

Copiii au fost transportați la Spitalul Județean de UrgențăVaslui, fiind internați la Secția de Pediatrie, fiind diagnosticați și cu o viroză respiratorie.

După ce vor fi externați, cei doi frați vor fi preluați de către DGASPC Vaslui și internați, în primă fază, într-un centru de plasament.

Reprezentanții DGASPC Vaslui i-au anunțat și pe părinții celor doi copii, însă mama acestora a spus că nu se mai întoarce acasă, având alți trei minori în îngrijire. De asemenea, tatăl copiilor a spus că nu renunță la locul de muncă pe care l-a găsit în județul Vrancea.