Ayatollahul Iranului despre războiul din Ucraina: „Victima crizelor create de SUA”

Publicat: 01 03. 2022, 12:12
Sursa foto: Profimedia

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat marţi că Ucraina este „victima crizelor create de Statele Unite ale Americii”, transmite Reuters.

Ayatollahul, care deţine autoritatea religioasă şi politică supremă în Iran, a spus că ţara sa susţine încetarea războiului din Ucraina, dar a adăugat că trebuie recunoscut în acelaşi timp de unde se trage acest conflict. El a spus că războiul din Ucraina arată că „nu se poate avea încredere în Statele Unite” și a condamnat „aviditatea” şi „imoralitatea” civilizaţiei occidentale, criticând drepturile acordate comunităţii LGBT.

A șasea zi de război în Ucraina a început cu noi bombardamente în Harkov, iar un convoi de mari dimensiuni al forțelor armate ruse s fost văzut apropiindu-se de Kiev în primele ore ale zilei de 1 martie. Coloana de tehnică militară se întindea marți dimineața, în jurul orei 03.00 a.m., pe aproximativ 64 de kilometri, mai mult decât dublu în raport cu dimensiunile de 27 de kilometri raportate de imaginile din satelit luni seara. Cu o oră înainte de miezul nopții, convoiul era la aproximativ 48 de kilometri de granițele capitalei ucrainene.

Între timp, SUA au expulzat 12 diplomați ruși, pe care i-au acuzat că sunt „agenți de informații” care s-au antrenat în acțiuni de spionaj. De asemenea, sunt anunțate noi sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce negocierile ruso-ucrainene de luni ar urma să fie reluată într-o a doua rundă de discuții. „Până acum nu avem rezultatul pe care am dori să-l obținem”, a spus Volodimir Zelenski despre negocieri.