BANI. Anunț de ultimă oră. Ce se va întâmpla cu pensiile de la 1 septembrie. Florin Cîțu, lămuriri despre creșterile promise

Publicat: 27 04. 2020, 12:23
Actualizat: 27 04. 2020, 12:33
INFRACȚIUNE. Euronews, despre cazul falsificatorului român: „Bancnotele din România erau considerate aproape imposibil de reprodus” / Sursă FOTO: fanatik.ro

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, afirmă că nu poate confirma faptul că pensiile vor crește la 1 septembrie, așa cum este stipulat în „Legea pensiilor”. Măririle promise depind de mai mulți factori, iar decizia finală aparține Executivului.

„Ca ministru al Finanțelor, am avut grijă când am construit bugetul să aloc capitolului respectiv sumele necesare care să includă (n.r. – creșterea pensiilor de la 1 septembrie)”, a precizat Cîțu la Digi 24. Totuși, în politică și administrație „lucrurile sunt în dinamică tot timpul”, atrage atenția șeful Finanțelor Publice.

Pe de altă parte, Cîțu afirmă că trebuie să ținem cont de recomandările venite din străinătate, înainte să așteptăm măriri de pensii: „. Ceea ce ne spun agențiile de rating, ceea ce ne spune și Consiliul Fiscal, ceea ce a spus și BNR este că da, e un risc mare referitor la stabilitatea financiară pe termen mediu și lung, dacă se merge în această direcție. Am ascultat și am citit tot ce spun agențiile de rating și de fiecare dată când discut cu investitorii români îmi este pusă această întrebare”.

Totuși, Florin Cîțu dă asigurări că „nu va exista nicio problemă cu plata pensiilor, așa cum sunt ele astăzi, a salariilor, a șomajului tehnic, ce avem în plată lunar plătim la timp”.

Problema cu creșterea pensiilor nu este mărirea în sine, ci faptul că această promisiune nu ține cont de niște calcule economice temeinice, mai zice ministrul Finanțelor. „Este o lege care a trecut prin parlament fără sursă de finanțare și aici este o problemă. Este o problemă în care a adăugat bani în buget și a spus «Descurcați-vă!». În momente de boom economic, poți să închizi ochii. În momente de criză economică, e foarte greu să faci acest lucru”.