Bărbat amendat după ce și-a „turnat” vecinii, care nu ar fi purtat mască! Ce au găsit polițiștii la fața locului și ce s-a întâmplat în instanță

Publicat: 10 11. 2020, 08:22
Bărbat amendat după ce și-a „turnat” vecinii, care nu ar fi purtat mască! Ce au găsit polițiștii la fața locului și ce s-a întâmplat în instanță / Foto caracter ilustrativ: Pixabay.com

Un bărbat din Timișoara a fost amendat cu 1.000 de lei pentru folosirea abuzivă a serviciului de urgență 112.

Bărbatul reclamase că vecinii lui stau într-un grup de mai multe persoane fără mască, scrie adevărul.ro. Cazul a ajuns în instanță.

Judecătoria Timișoara a pronunțat în 14 octombrie 2020 o primă sentință într-un dosar în care timișoreanul amendat cu 1.000 de lei pentru folosirea abuzivă a serviciului de urgență a contestat sancțiunea în instanță.

Bărbatul a fost amendat în 16 mai 2020 după ce a sunat la 112 pentru a reclama că în curtea comună a locuinței „peste 20 de persoane nu respectă regulile de distanțare socială, fără să poarte mască, obligatorie la acea dată”.

Acesta a afirmat că persoanele respective se certau tare în grup, unde erau prezenți și 7-8 copii minori.

În plângerea din instanță, prin care a cerut anularea amenzii, cetățeanul a spus că a sunat la 112 pentru că se temea de îmbolnăvirea cu Covid, deoarece are diabet zaharat de tip 2 și alte afecțiuni.

„Un necaz și mai mare”

Bărbatul și-a justificat apelul de urgență prin faptul că „a crezut că se poate ajunge la un necaz mai mare”.

La fața locului a venit poliția, iar peste o lună a găsit în poștă procesul verbal prin care era amendat cu 1.000 de lei, în condițiile în care trăiește dintr-o pensie de 704 lei.

IPJ a arătat însă că bărbatul a fost amendat deoarece în curte nu era o petrecere, ci o reunire a 10 persoane la ședința locatarilor, cu respectarea măsurilor împotriva infectării cu Sars-Cov-2.

Cum a scăpat bărbatul de amendă

Judecătoria Timișoara a anulat amenda aplicată de Poliție timișoreanului, deoarece legea prevede noțiunea de „apelare abuzivă”, „apelarea repetată, cu rea intenţie , a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie (…) ”. „Pentru a constitui contravenţie, este necesară apelarea abuzivă, adică apelarea repetată şi cu rea intenţie a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care să necesite acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie sau apelarea pentru a aduce injurii operatorilor. (…) Din cuprinsul declaraţiei martorei M.D. reiese că petentul a apelat numărul 112 o singură dată, iar nu în repetate rânduri. De asemenea, petentul nu a acţionat cu rea-credinţă, ci ca urmare a resimţirii unei temeri, în contextul pandemiei de SARS-COV-2, prin prezenţa unui număr ridicat de persoane în curtea comună a imobilului în care locuieşte, care nu purtau mască de protecţie şi nu respectau distanţa de siguranţă”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara prin care amenda a fost anulată. Sentinţa nu este însă definitivă.