Băsescu i-a propus lui Voronin unirea României cu Republica Moldova

Publicat: 25 01. 2016, 08:02

Fostul șef al statului, Traian Băsescu, a mărturisit că, pe vremea când era președinte, i-a propus fostului președinte moldovean, Vladimir Voronin, unirea Republicii Moldova cu România. Interesant este că Traian Băsescu se oferise să îi cedeze liderului comuniștilor de peste Prut președinția României Mari, iar el urma să devină vicepreședinte.

Traian Băsescu a reluat, de ziua Micii Uniri, ideea lansată în timpul mandatului său: „Următorul proiect de țară pentru România este unirea cu Republica Moldova”. Fostul președinte a amintit și episodul în care i-a propus lui Voronin, lider comunist, să înfăptuiască unirea.

„Tensiunile dintre mine și Voronin au pornit de la asta, că i-am spus verde în față: ‘Hai în Parlament amândoi, tu președintele României Mari, eu vicepreședinte și facem unirea și atunci Voronin a început să arunce pietre peste frontieră (…) Deci ăsta a fost un antiromân, dar nu un prorus”, a declarat Băsescu la Conferința Românilor de Pretutindeni, de la Palatul Parlamentului.

Liderul comuniștilor moldoveni este cel care susținea, în 2013, că Traian Băsescu face presiuni asupra politicienilor de la Chișinău și că îl sună noaptea în stare de ebrietate.