Băsescu la bilanțul SRI: „Prioritatea majoră rămâne prevenirea terorismului pe teritoriul României”

Publicat: 26 03. 2013, 14:08
Actualizat: 14 07. 2016, 06:54

Peședintele Traian Băsescu a felicitat SRI pentru activitatea din 2012, dar și pentru că serviciul „nu a fluctuat în funcție de majoritățile politice”. Președintele a declarat că principală misiune a SRI în 2013 este prevenirea actelor teroriste în România, în timp ce George Maior, directorul serviciului, a spus că amenințările de acest tip s-au intensificat anul trecut.

„Prioritatea majoră rămâne în continuare prevenirea actelor de terorism pe teritoriul României, plecând de la premisa că în momentul de față, urmare a Primăverii Arabe, structuri teroriste sunt deja la frontiera de sud a UE, iar perspectiva retragerii trupelor NATO din Afganistan creează premise pentru ca și frontiera de Est a Uniunii și a NATO să devină vulnerabile din acest punct de vedere”, a declarat Traian Băsescu la finalul bilanțului SRI pe anul trecut.

Președintele a apreciat și consolidarea SRI în ce privește apărarea împotrivă atacurilor cibernetice.

„Trebuie continuată implementarea deciziei CSAT prin care s-a decis înființarea unui sistem de protecție interconectat pentru instituțiile din România”, a mai spus Băsescu.

Maior: Problemele de viitor sunt cyberterorismul și crimă organizată

Directorul SRI George Maior a declarat la finalul bilanțului pe 2012 că problemele de securitate se vor intensifica în 2013 și că două domenii vor fi cele mai active: atacurile cibernetice și crimă organizată transfrontalieră. În 2012, „au existat indicii că amenințarea terorismului crește în intensitate”, a spus Maior.

„Problemă de viitor este intensificarea din punct de vedere calitativ a criminalității organizate. În ce privește securitatea cibernetică, ne-am confruntat cu cel puțin două atacuri majore la baze de date și de infrastructura majore ale statului român„, a declarat George Maior.

Anul 2012 a fost un an greu, au avut loc trei rânduri de alegeri, s-au schimbat mai multe guvernări. Ceea ce m-a bucurat a fost faptul că serviciul a stat așezat pe valorile sale fundamentale de neutralitate și de independență. Acesta este cel mai important mesaj pentru anul 2012″, a mai spus Maior.

Șeful SRI a mai spus că serviciul a colaborat bine cu ANAF, pentru a ajută la identificarea „unor ținte mai importante care aduc prejudicii”, dar și cu MAI și cu parchetele, pentru informații privind crimă organizată și corupția.