Băsescu nemulțumit că în România nu se ține cont de voința poporului, așa cum se întâmplă în Elveția

Publicat: 15 02. 2012, 11:29
Actualizat: 21 06. 2012, 02:25
Președintele Traian Băsescu a criticat, la Berna, faptul că sistemul politic românesc nu ține cont, spre deosebire de cel elvețian, de voința poporului.

Președintele Traian Băsescu a criticat, la Berna, faptul că sistemul politic românesc nu ține cont, spre deosebire de cel elvețian, de voința poporului.

El a avut o întâlnire cu președintele Confederației elvețiene Micheline Calmy-Rey, alături de care a susținut o declarație de presă.

"Am discutat cu doamna președintă subiectul referendumului, am vrut să înțeleg mai bine mecanismul participării poporului la decizia politică și cel mai important lucru pe care putem să-l învățăm de la elvețieni este că țara este foarte mult influențată de decizia cetățenilor ei și că elvețienii sunt extrem de implicați în viața țării lor, ei fiind cei care decid și confirmă intențiile politicienilor", a spus Băsescu.

El a explicat că marea deosebire dintre sistemul românesc și cel elvețian este faptul că, spre deosebire de legislația românească, cea elvețiană prevede faptul că referendumurile sunt inițiate de populație, în timp ce în țara noastră acestea trebuie să fie inițiate de președinte sau de Parlament.

"Dar pe fond implicarea populației în decizie este chiar cheia democrației în Elveția. Elvețienilor le pasă de majoritatea deciziilor care se iau în numele lor", a spus Băsescu.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro