Belgia a deblocat conturi ale misiunilor diplomatice ruse de pe teritoriul său

Publicat: 21 06. 2015, 17:27

Aflat în vizită în China, Didier Reynders a declarat că Belgia va debloca parțial conturi aparținând ambasadelor ruse pe teritoriul său care au fost înghețate pentru a pune în aplicare o decizie a justiției.

„A fost găsită o soluție pentru deblocarea cu prioritate a acelor conturi ce permit funcționarea ambasadelor. Și restul va urma”, a declarat el.

Și autoritățile franceze au pus sub sechestru active ale statului rus din 40 de conturi bancare, dar măsurile au fost anulate ulterior.

Măsurile au fost generate de o decizie a Curții de arbitraj de la Haga într-un litigiu dintre compania Iukos și statul rus, care trebuie să achite compensații de 44 de miliarde de euro.

În replică, Moscova a amenințat că va bloca active belgiene din Rusia. „Dacă Belgia nu va anula măsurile, vom fi forțați să adoptăm măsuri adecvate împotriva proprietăților ambasadei belgiene din Moscova”, a comunicat Ministerul rus de Externe.

La rândul său, președintele rus Vladimir Putin a avertizat sâmbătă că Moscova „își va apăra interesele pe calea justiției”.