Breedlove, comandantul forțelor NATO din Europa: Efectivele NATO, suplimentate pe fondul angajamentelor asumate în România și țările baltice

Publicat: 04 11. 2014, 20:10

Generalul Philip Breedlove, șeful Comandamentului european al armatei SUA și comandantul suprem al forțelor NATO din Europa, a declarat că Alianța Nord-Atlantică trebuie să suplimenteze, temporar, prezența militară în Europa de Est, din cauza zborurilor „provocatoare” efectuate de Rusia în apropierea spațiului european și în contextul amenințării reprezentate de grupul terorist Stat Islamic în Irak și Siria.

„Din cauza presiunilor intense pe care le resimțim acum în estul Europei și în contextul măsurilor de garantare a securității aplicate în țările baltice, în Polonia și în România, avem nevoie de prezență militară suplimentară prin rotație”, a argumentat generalul Philip Breedlove, citat de publicația Stars & Stripes, denunțând manevre ale Rusiei și riscurile reprezentate de grupul terorist sunnit Stat Islamic în Irak și Siria.

Generalul NATO nu a precizat cum vor fi distribuite efectivele suplimentare care vor fi trimise în Europa de Est.

Alianța Nord-Atlantică a interceptat săptămâna trecută numeroase avioane militare ruse, în apropierea spațiului aerian european. „În opinia mea, cred că rușii ne transmit un mesaj, acela că sunt o mare putere”, a precizat generalul Philip Breedlove. „Au fost efectuate zboruri în formații mari, cu traiectorii provocatoare”, a subliniat Breedlove.

„Am avut dreptate în privința menținerii unei prezențe permanente în Europa. Acum, pe fondul presiunilor intense resimțite în estul Europei (…), considerăm necesară o prezență militară suplimentară prin rotație, până când situația se va normaliza”, a subliniat Breedlove, citat de site-ul BreakingDefense.com.

De altfel, generalul NATO a precizat că 250-300 de consilieri militari ruși sunt în continuare pe teritoriul Ucrainei.

Săptămâna trecută, Alianța Nord-Atlantică a anunțat efectuarea a numeroase operațiuni de interceptare în contextul intensificării activităților aeriene ale Rusiei în Marea Neagră, Marea Baltică și Marea Nordului.