Brokerul fugar Cristian Sima, urmărit penal pentru o înșelăciune de 2,5 milioane de euro

Publicat: 21 04. 2015, 16:32

This browser does not support the video element.

Cristian Sima, brokerul care a fugit din România, iar în prezent este stabilit în Elveția, a fost audiat joia trecută în Samedan, Elveția, în cadrul unei comisii rogatorii româno-elvețiene. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București au început urmărirea penală pe numele lui Sima, acesta fiind acuzat de 9 fapte de înșelăciune și 9 fapte de spălare de bani și de un prejudiciu de 2,5 milioane de euro.

În dosar mai sunt urmărite penal alte 5 persoane și 2 firme, conform Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.

Cristian Sima a dispărut din România în octombrie 2012, fiind acuzat de mai mulți dintre clienții săi că le-a blocat accesul la banii din conturi. Sima a susținut că de fapt le-a pierdut toți banii pe bursă. Fost președinte al Bursei SIBEX și proprietarul casei de brokeraj WBS Holding, Cristian Sima era cunoscut pentru pariurile sale riscante pe bursă, care i-au adus câștiguri enorme, însă și pierderi similare.

Printre clienții care și-au pierdut atunci banii pe mâna lui Sima s-a numărat și fostul ministru de Finanțe liberal Daniel Dăianu, care ar fi pierdut 200.000 de euro, creatoarea de modă Irina Schrotter, care ar fi pierdut 100.000 de euro, dar și Marie Rose Mociorniță sau vedeta de televiziune Andreea Raicu. Foști clienți de-ai săi, care au ieșit din afacere înainte să își piardă banii ar fi fost fostul jurnalist Robert Turcescu sau cântărețul Tudor Chirilă.

„Mulți din cei ce reclamă pierderile de azi au câștigat mult mai mult atunci, dar au uitat. (…) Am fost mereu un luptător și cred și acuma că lucrurile s-ar fi putut salva, dar mi-era imposibil să-mi continui ipocrizia pentru a satisface o lăcomie generală a clienților, lăcomie pe care am exploatat-o la maxim în demersul meu de a le câștiga încrederea și respectul”, scria Cristian Sima într-una dintre scrisorile pe care le-a trimis în România, imediat după ce a fugit din țară.