Bustul poetului Mihai Eminescu, decapitat în orașul Hliboca, a fost refăcut

Publicat: 17 06. 2013, 10:58
Actualizat: 09 05. 2019, 20:35

Bustul lui Mihai Eminescu din localitatea Hliboca (Adâncata), regiunea Cernăuți, vandalizat în urmă cu două zile, a fost refăcut și dezvelit sâmbătă, la împlinirea a 124 de ani de la moartea marelui poet.

Potrivit portalului TOCpress, capul statuii a fost refăcut temporar astfel încât lucrarea a putut fi sfințită pe 15 iunie, în prezența autorităților locale, a reprezentanților Consulatului României la Cernăuți și a membrilor societății civile românești din nordul Bucovinei.

Între timp, fragmentul original al bustului a fost găsit de poliția ucraineană într-un lac din satul vecin Dimca (Trestiana), raionul Hliboca.

Sursa foto: TOCpress

„Am fost sunat de către reprezentanții administrației și m-am deplasat la secția de poliție din Hliboca, pentru a mă convinge că este vorba, într-adevăr, despre capul lui Eminescu. M-am convins că așa este”, a precizat Nicolae Șapcă, vicepreședintele Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuți.

„Urmează ca în viitorul apropiat să-l montăm la loc, pentru că piesa pusă temporar nu este dintr-un material rezistent, în timp ce varianta originală este realizată din marmură”, a mai spus acesta.

Bustul poetului român a fost realizat la cererea Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu”, cu sprijinul românilor din Cernăuți.