Cadavrele a 100 de alpiniști și săteni surprinși de o avalanșă, descoperite în Nepal

Publicat: 04 05. 2015, 17:24

Cadavrele au fost descoperite sâmbătă și duminică în satul Langtang, situat la aproximativ 60 de kilometri nord de Kathmandu, pe o rută de alpinism populară în rândul occidentalilor. Întregul sat, care include 55 de case pentru alpiniști, a fost distrus de avalanșă, au precizat oficialii.

„Voluntarii locali și personalul poliției caută alte cadavre prin zăpada de 1,8 metri”, a afirmat Gautam Rimal, un ofițer din zona satului Langtang.

Printre persoanele decedate se află și șapte cetățeni străini, dar numai doi au fost identificați, a adăugat el.

Numărul exact al persoanelor care se aflau în Langtang în momentul avalanșei nu este cunoscut, dar potrivit unor oficiali, alte aproximativ 120 de persoane ar putea fi îngropate în zăpadă.

„Nu am putut ajunge în zonă mai devreme din cauza ploii și a vremii înnorate”, a declarat Uddhav Bhattarai, un oficial local.

Cutremurul din 25 aprilie a provocat moartea a 7.276 de persoane și rănirea altor 14.300, a precizat Guvernul din Nepal.

Cel puțin 18 persoane au murit pe Muntele Everest, unde s-au produs avalanșe. Guvernul a anunțat luni că nu a blocat accesul alpiniștilor pe munte, deși ruta spre vârf a fost avariată.

„Alpiniștii de la tabăra de bază nu cred că ruta va fi reparată prea curând”, a declarat Tulsi Prasad Gautam, un oficial din departamentul de turism din Nepal. „Este decizia alpiniștilor și a organizatorilor care se află la tabăra de bază. Noi nu le cerem să facă într-un fel sau altul”, a adăugat el.

Alpiniștii plătesc 11.000 de dolari fiecare pentru a urca pe Everest, iar pentur acest sezon erau înregistrați 357. Anul trecut, Guvernul a extins permisele când echipele și-au abandonat expedițiile după o avalanșă care a provocat moartea a 16 ghizi sherpa.