Calendar ortodox, 12 februarie. Un sfânt făcător de minuni este pomenit azi de creștini

Publicat: 12 02. 2020, 07:46
Sfantul Meletie

Sfântul Meletie, contemporan al Sfinților Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie și Ioan, a rămas în conștiință Bisericii ca apărător al dreptei credințe în fata ereziei ariene, care nega divinitatea celei de-a doua Persoane a Sfintei Treimi.

Sfântul Meletie era originar din Armenia și învățase de mic dogmele credinței creștine, devenind renumit pentru viață să virtuoasa. Este numit mai întâi episcop al cetății Sevastia din Armenia, apoi ales Arhiepiscop în scaunul Antiohiei, în vremea împăratului Constantin al II-lea (337-340).

De trei ori a fost izgonit și exilat Sfântul Meletie din scaunul sau, de către ereticii arieni, în Armenia. Sfântul Meletie a participat la cel de-al Doilea Sinod Ecumenic de la Constantinopol, din anul 381, în timpul căruia împăratul Teodosie i-a arătat o cinste aparte.

La acest Sfânt Sinod, Dumnezeu a făcut minuni prin Sfântul Meletie. Pe când acesta explica dogma Sfintei Treimi, slujindu-se de mana să, arătând mai întăi unimea printr-un singur deget, iar treimea, prin trei, înaintea tuturor, a ieșit deoadată o văpaie luminoasa din mana ierarhului.

Acestă minune a rușinat pe eretici, iar pe cei dreptslavitori i-a întărit în dreapta credință. La acest Sinod, Sfântul Meletie l-a confirmat pe Sfântul Grigorie Teologul că patriarh al Constantinopolului. Tot Sântul Meletie, mai înainte de aceasta, l-a hirotonit diacon pe Sfântul Vasile cel Mare și l-a botezat pe Sfântul Ioan Gura de Aur.

Meletie se îmbolnăvește în timpul Sinodului și trece la cele veșnice. Sfintele lui moaște au fost mutate după aceea la Antiohia. Sfantul Meletie este considerat ocrotitorul persoanelor cu deficiente de auz.