Călin Popescu Tăriceanu, despre negocierile lui Klaus Iohannis la Comisia Europeană: ”Nu a cerut niciun leu în plus. A stat ca un ficus”

Publicat: 14 11. 2020, 08:41
Actualizat: 14 11. 2020, 08:47
Călin Popescu Tăriceanu, despre negocierile lui Klaus Iohannis la Comisia Europeană: ”Nu a cerut nici un leu în plus, nici un leu în minus. A stat ca un ficus”

Călin Popescu Tăriceanu a fost invitat în emisiunea ”Exces la Putere” de la Antena 3 și a lansat un nou atac la adresa lui Klaus Iohannis. Tăriceanu a amintit negocierile pe care președintele le-ar fi purtat cu reprezentanții Comisiei Europene, în urma cărora a declarat, ”triumfător”, că România a primit 80 de miliarde de euro.

Călin Popescu Tăriceanu a precizat că suma respectivă nu a fost obținută de președintele Iohannis, iar ”laudele” nu i se cuvin din moment ce acesta ”a stat ca un ficus decorativ”.

”Mi-aduc aminte de momentul ieșirii triumfătoare să ne anunțe cu cele 80 de miliarde și vreau să subliniez ceva. Că această cifră nu a fost rezultatul negocierii la care a participat Președintele. Această cifră a fost pusă pe masă de funcționarii de la Comisia Europeană și Iohannis a înghițit-o nemestecată. Nu a cerut niciun leu în plus, niciun leu în minus. Cât ne-au dat ăia, ăștia au fost bani buni. El a stat acolo ca un ficus decorativ”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu în timpul emisiunii ”Exces de Putere” de la Antena 3.

Alte state, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu, au procedat cu totul altfel și chiar au existat negocieri cu reprezentanții Comisiei Europene, Polonia fiind un exemplu sugestiv.

”Nu a obținut (n.red. – Klaus Iohannis), cum se laudă, în urmă negocierilor, o sumă mai mare. Cum s-a întâmplat cu alte state care au făcut acest exercițiu. De exemplu, Polonia a obținut mai mult decât suma care îi fusese repartizată inițial”, a mai precizat Călin Popescu Tăriceanu.

Iohannis: ”Fondurile reprezintă o oportunitate istorică pentru noi de a dezvolta România”

La momentul respectiv, președintele Klaus Iohannis a declarat că a obținut – în numele României – 80 de miliarde de euro, în urma reuniunii Consiliului European, pentru următorii 9 ani.

Președintele a mai precizat că aceste fonduri reprezintă, pentru România, ”o oportunitate istorică” în dezvoltării infrastructurii și în implementarea unor ”programe de digitalizare” în economie și administrație.

”Am obținut la reuniunea Consiliului European din iulie, circa 80 de miliarde de euro, fonduri europene destinate României, pentru următorii 9 ani”, declara Klaus Iohannis, la finalul lunii octombrie, după întâlnirea cu membrii Comisiei Europene. ”Fondurile reprezintă o oportunitate istorică pentru noi de a dezvolta România, de a construi autostrăzi, căi ferate, de a moderniza infrastructura energetică și de mediu, de a implementa programe de digitalizare în economie, în administrație”,  mai spunea Klaus Iohannis.