Când află Petre Tobă verdictul în cazul doctoratului suspect de plagiat

Publicat: 09 08. 2016, 18:05
Actualizat: 11 10. 2016, 13:22

Întrebat când se va da un verdict în cazul tezei de doctorat a actualului ministrul de Interne, Petre Tobă, ministrul Educației a răspuns că în luna august va fi comunicată o decizie în acest sens.

„Comisia de specialitate tehnică studiază teza de doctorat, iar în cursul lunii august așteptăm verdictul”, declarat Mircea Dumitru la Galați, acolo unde a participat la deschiderea Forumului Organizațiilor Studențești din România.

La scurt timp după numirea sa în Guvern, Mircea Dumitru, a declarat că dacă se dovedește că Petre Tobă, șeful de la Interne, și-a plagiat lucrarea de doctorat, acesta trebuie demis, iar în cazul în care nu se vor lua astfel de măsuri, el însuși se va retrage din funcție „fără niciun fel de rezervă”, lucru pe care i l-a comunicat deja și premierului Dacian Cioloș.

„Eu însumi am ridicat chestiunea și am spus că sunt foarte neliniștit, că sunt într-o poziție inconfortabilă să accept o astfel de poziție, foarte onorantă de altfel, atunci când există aceste suspiciuni foarte bine argumentate și credibile – cel puțin din ce am văzut în presă. Dar, dacă se dovedește că este vorba de plagiat, în măsura în care nu vor fi luate măsuri administrative și politice, eu mă retrag din acest guvern. Fără niciun fel de rezervă, i-am comunicat asta și d-lui prim-ministru Cioloș”, a spus ministrul Educației într-un interviu pentru Revista 22.

Mircea Dumitru a declarat și că nemulțumirile legate de Adrian Curaj, fostul deținător al portofoliului de la Educație, s-au referit la întârzierile cu care a acționat în problema plagiatelor: „CNATDCU a pornit cu greu, a existat și impresia că lucrurile nu vor fi tranșate, că ritmul în care s-au mișcat lucrurile a fost foarte lent și că ministerul ezită în luarea unor decizii”, a accentuat Dumitru.

Întrebat despre ipoteza ca, din toamnă, să rămână în Ministerul Educației, Mircea Dumitru a răspuns scurt că își dorește ca în luna decembrie să se întoarcă la Universitate: „Nu intru în politică de partid, nu voi fi membru al vreunui partid, nu am condiționare politică. Asta îmi dă libertatea să încerc ca ritmul în care voi face aceste schimbări să fie foarte accelerat, indiferent dacă va fi nepopular”.