Cântăreața Lhasa de Sela a murit la vârsta de 37 de ani

Publicat: 16 02. 2012, 10:04
Actualizat: 16 02. 2012, 12:34
Cântăreața americano-mexicană Lhasa de Sela, stabilită de mai mulți ani la Montréal, a murit vineri seară, la vârsta de 37 de ani, din cauza unui cancer mamar, potrivit unui comunicat emis, duminică, de managerul artistei, informează AFP.

Cântăreața americano-mexicană Lhasa de Sela,stabilită de mai mulți ani la Montréal, a murit vineri seară, lavârsta de 37 de ani, din cauza unui cancer mamar, potrivit unuicomunicat emis, duminică, de managerul artistei, informeazăAFP.

„Un cancer mamar împotriva căruia ea a luptat cu curaj și hotărâretimp de peste 21 de luni a învins-o în cele din urmă”, a declaratDavid-Etienne Savoie în acest comunicat publicat în numele familieiși apropiaților cântăreței.

Lhasa de Sela a murit la domiciliul ei din Montréal, pe 1 ianuarie,cu puțin timp înainte de miezul nopții, a precizat managerulartistei.

Cunoscută și sub numele simplu de Lhasa, cântăreața a cuceritpublicul canadian și internațional în 1997 cu albumul ei de debut,în limba spaniolă, „La Llorona”, un amestec de cântece tradiționalelatino-americane și de texte originale transpuse pe o muzică ceamestecă ritmurile țigănești cu sonoritățile blues, country șirock.

Născută pe 27 septembrie 1972, în localitatea Big Indian din statulamerican New York, dintr-un tată mexican și o mamă americană, Lhasade Sela a ales Montréalul la vârsta de 19 ani pentru a se lansaîntr-o carieră muzicală.

Ea compunea și interpreta o muzică intimă, caldă, „născută dinmemoria unei copilării petrecute pe drumurile din Mexic și StateleUnite”, se indică în acest comunicat, postat pe site-ul oficial alcântăreței.

După succesul discului „La Llorona”, artista s-a mutat la Marsilia,unde a pregătit timp de peste doi ani cel de-al doilea album,intitulat „The Living Road”, lansat la Montréal, în 2003, și careconținea piese interpretate de această dată în limbile spaniolă,franceză și engleză, purtând amprenta originilor saleamestecate.

Anul trecut a fost lansat al treilea album al artistei, intitulat”Lhasa”, pentru care era prevăzut un turneu european în toamnaanului 2009. Însă, după câteva concerte susținute în Franța și înBelgia, turneul a fost anulat, pentru că artista „se confrunta cu ogravă problemă de sănătate de mai bine de un an”.

Lhasa de Sela a colaborat cu o serie de artiști renumiți, precumArthur Higelin, Patrick Watson și Jérôme Minière. În 2005, ea afost desemnată cea mai bună artistă a celor două Americi la galaAwards for World Music, organizată de BBC.

Lhasa de Sela a concertat și în România, în aprilie 2005, la SalaPalatului din București.

Mediafax