CARDUL DE SĂNĂTATE, „afurisit” de mai mulți preoți și măicuțe. „Refuz includerea persoanei mele într-un sistem informatic global de supraveghere, refuz donarea de organe”

Publicat: 28 10. 2014, 09:37
Actualizat: 21 04. 2015, 08:10

Mai multe măicuțe și preoți refuză să primească noile carduri de sănătate, obligatorii de la 1 ianuarie 2015. Dacă unii slujitori ai Domnului spun din start că sunt „lucrări diavolești”, alții sunt mai cumpătați și cred că trebuie „să mai așteptăm”.

„Trebuie să fim cumpătați, trebuie să le judecăm foarte bine pe toate cu multă atenție, cu mult discernământ”, explică părintele Partenie Apostoaie de la „Vovidenia”. Un alt preot spune că nu va accepta cardul, pentru că se opune donării de organe, scrie Monitorulbt.ro.

Mai mult, 41 de călugărițe de la o mănăstire din județ au refuzat să primească cardurile de sănătate, transmite Mediafax. La începutul săptămânii, Poșta Română a returnat CAS Neamț 41 de carduri care trebuiau să ajungă la personalul Mănăstirii Dobru, din comuna Vânători-Neamț, deoarece măicuțele de aici au refuzat să le primească de teama cipurilor.

„Refuz includerea persoanei mele într-un sistem informatic global de supraveghere, introducerea într-un sistem a datelor privind viața mea privată, identitatea mea. Aceasta contravine convingerilor mele intime și religioase și îmi încalcă libertatea”, se arată într-o petiție a măicuțelor.

Și unii medici se opun cardului de sănătate, dar din cu totul alte motive decât cele religioase. De pildă, prof. dr. Vasile Astărăstoaie, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), susține că „este periculos să fie puse informațiile medicale personale pe microcip, deoarece acesta nu este protejat”.

În replică, președintele Casei de Asigurări de Sănătate, Costel Lupașcu, susține că asigurații nu se expun niciunui risc atunci când utilizează cardurile de sănătate.