Care e prognoza „revizuită” a lui ION ȚIRIAC privind ieșirea din CRIZĂ. PLUS: De ce ar trebui Băsescu să-i închidă „pe toți” într-o cameră

Care e prognoza revizuită a lui ION ȚIRIAC privind ieșirea din CRIZĂ. PLUS: De ce ar trebui Băsescu să-i închidă pe toți într-o cameră
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 23/04/2012, 22:59

Președintele Traian Băsescu ar trebui să închidă politicieniiputerii și pe cei ai opoziției într-o cameră, unde să stea osăptămână și la final să iasă cu un „plan Marshall” pentru România,afirmă omul de afaceri Ion Țiriac.

Ar trebui și opoziția șiputerea să stea măcar orele astea de groază pe care le trăim, decriză, la aceeași masă. Domnul Băsescu ar trebui să-i închidă peăia toți într-o cameră, să-i țină acolo o săptămână cu pâine șiapă, și pe urmă când ar ieși afară, domnul PSD ar avea o cicatrice,domnul liberal doi dinți mai puțin, domnul PDL ar ieși fără o mână,dar ar ieși afară cu un plan Marshall (proiect de reconstrucțiepentru Europa de Vest conceput de SUA după cel de-Al Doilea RăzboiMondial, n.r.)”, a spus Țiriac, primul invitat din noul sezon al emisiunii”După 20 de ani”, difuzată duminică la Pro TV.

Omul de afaceri a spus că, în cazul României, clasa politică s-anăscut pe 1 ianurie 1990 și este foarte tânară.

„Pe 1 ianuarie 1990 au început să meargă la școală și auterminat prin 2000 clasa I, a II-a, poate a III-a. (…)Întotdeauna am spus că nu tot ceea ce a fost în trecut a fost rău.Școala a fost senzațională, sportul a fost extraordinar, însă nupoți în 20 de ani să-ți creezi o clasă politică ca a englezilor,francezilor sau nemților”, a afirmat Țiriac.

El a adăugat că nu crede că românii sunt nostalgici dupăperioada comunistă, punctând că principalele drepturi câștigatedupă 1989 au fost libera circulație și accesul la informație.

Referind-se de poziția de premier, omul de afaceri a spus căatunci când o persoană este numită în acest post trebuie lăsatăsă-și facă treaba.

„Un om care vine prim-ministru, sau un om care se duce antrenorla Steaua, sau în altă parte, trebuie să-l lași să-și facă treaba.Nu poate într-o zi să facă o echipă, nu poate într-o zi să fieapărarea în patru linii ca la Mourinho, și atacul «trei plus unu».Exact așa și cu politica. Ar trebui să iei niște măsuri foartedrastice, nepopulare, pe care Guvernul ăsta văd că a început să leia, dar târziu, și-ar trebui să începi să faci un lucru aproape deneconceput: să lamurești liderii sindicali că dacă mergem înainteașa, sindicaliștii lor o să plătească oalele sparte încă 20 de ani.Ne trebuie bani pentru pensii, ne trebuie bani pentru salarii, asalariaților de la stat, dar ne trebuie oarecum și bani pentruviitor”, a continuat Țiriac.

Întrebat cum își explică nominalizarea sa printre persoanele pecare românii le-ar prefera în fruntea Guvernului, alături deguvernatorul BNR Mugur Isărescu, omul de afaceri a afirmat căneimplicarea sa în politică a fost o decizie apreciată deromâni.

„Guvernatorul a fost o periodă foarte scurtă politician și înperioada aia foarte scurtă a făcut treburile matematic. N-a avut deluat decizii majore”, a adăugat Țiriac.

Omul de afaceri a afirmat că de fiecare dată înainte de alegeria avut probleme „de toate felurile”, nu este interesat de politicăși nu vrea nicio funcție, dar dacă ar fi acceptat totuși aceastăpoziție și-ar fi adus o echipă internațională pe care ar fiplătit-o din banii săi.

„Orice prim-ministru, orice Papă ai aduce aici, singur nu poatesă facă nimic. (…) Prin absurd, eu aș fi acceptat să fiuprim-ministru. Mâine dimineață aș fi avut cinci nemți, treifrancezi, doi italieni, nu știu câți englezi, o echipă de 20 deoameni pe care aș fi plătit-o singur din buzunare. Ce-ar fi spusțara? Ăsta a vândut țara!”, a continuat Țiriac.

Totodată, omul de afaceri a spus că este nevoie de mult timppentru ca un român să devină politician, și deși există mulțitineri care „de-abia așteaptă să zboare”, nimeni nu le permite. Pede altă parte, el a spus că „un prim-ministru ar fi trebuit înviața lui să aibă o tutungerie, sau o băcănie, sau ceva să știe ceeste un business plan”.

PRIMA AFACERE A LUIȚIRIAC

Întrebat ce afacere ar începe dacă ar avea 30 de ani și 10.000de euro, Țiriac a spus că suma este una mare, cu care pot fiderulate diverse activități.

„Eu am început o afacere, cândaveam 30 de ani, sau mai puțin chiar, și mă duceam cu 40-50 dekilograme de conserve în Egipt, ca să nu cheltuiesc lira aiaegipteană, și mâncam conserve două-trei săptămâni (…). Și atunciam început să fac afaceri. Cu banii pe care mi-i dădea cumpărampantofi pe care-i vindeam în România, după care cumpăram corzi detenis care erau făcute în Franța și le vindeam în Franța, pentru căle cumpăram mai ieftin în România, și așa mai departe”, aspus Țiriac.

INFRASTRUCTURA- „Poate apuc șieu să fac patru ore pana la Oradea”

„Poate mai prind și eu să fac patru ore de aici la Oradea cumașina, nu 12. Toate treburile astea noi le plătim acum”, a maideclarat Ion Țiriac.

La întrebarea unuia dintre moderatori cu privire la destinațiafondurilor alocate de autorități pentru lucrările deinfrastructură, omul de afaceri a spus că nu știe unde au ajunsbanii.

„Spune-mi te rog unde s-a dus vreo jumătate de trilion, 500 demiliarde, să zic numai o parte din PIB-ul ultimilor 20 de ani.Banii ăștia ar trebui să-mi arate ceva. Unde sunt? Eu nu știu”, aspus omul de afaceri.

El a adăugat că a încercat să afle, în calitate de marecontribuabil la buget, la ce sunt folosiți banii încasați din taxe,însă nu a primit un răspuns.

„Niciodată nu mi s-a răspuns nici direct, nici indirect, iar săfiu sincer eu nu cred că știe cineva pe unde s-au scurs toți aceștibani”, a mai spus Țiriac.

CORUPȚIA DIN VĂMI

Omul de afaceri crede că scandalul generat de arestările dinvămi din ultima perioadă este „un foc de paie”, în condițiile încare se cunoaște de foarte mult timp că în administrație există și”mere putrede”.

„Ăsta iarași este un foc de paie. N-am știut noi că în 20 deani, și înainte, în 60 de ani, de când mergeam eu ca jucător detenis sau de hochei în străinătate, că în vamă sau în miliție sauîn poliție s-ar putea întâmpla să fie și mere putrede? (…) Presan-ar trebui să facă judecățile pe ecran. Dumneavoastră ar trebui săobligați justiția să aplice legile care sunt foarte bune înRomânia”, susține Țiriac.

Întrebat dacă i s-a cerut mită, omul de afaceri a afirmat că seîndoiește că ar exista astfel de solicitări atunci când „s-ar puteasă dea greș”.

Țiriac a rememorat o întâlnire la care a fost martor acum zeceani, la care a participat baroneasa Emma Nicholson, fost raportoral Parlamentului European pentru România, alături de „niștepersoane din conducere”.

„Baronesa spune: «Mai băieți,voi imi spuneți mie că uite ce-ați progresat. Voi ne luați pe toțide tâmpiți? Păi mâine dimineață trimit trei mașini cu turiști șifilmez și vă arăt exact ce se întâmplă la granițe»”, apovestit Țiriac.

El a mai spus că se îndoiește că actele de corupție se fac cuacceptul clasei politice, însă dacă este așa „este un sacrilegiu”.”Dar nu poți să acuzi pe nimeni până când nu ai probele în mână șipână când ultimul judecător spune că este vinovat”, a adăugat omulde afaceri.

CRIZA ECONOMICĂ

„Socotelile mele în 2007-2008 au fost că această crizăține până în 2010. Mi-am revizuit atitudinea, să spun, dacă numoralitatea, și pe urmă am spus că 2011 o să fie pe undeva la felca 2010, dar în 2012 începem să plutim.

Singura veste bună este că noi avem atât spațiu de recuperat,încât în momentul în care Europa își revine oarecum, țărileemergente cum suntem noi, dar în special noi, o să avem mult maimult de mâncat din bucata de cașcaval decât ceilalți”, crede IonȚiriac.

Întrebat despre impactul măsurilor luate de Guvern, precumîmprumuturile externe, tăierea salariilor și majorarea TVA, Țiriaca spus că ar împrumuta alți bani, pe care i-ar folosi însă pentru agenera beneficii viitoare.

„Eu m-aș împrumuta cu 10 sau 20 de miliarde în luna martie sauaprilie, dar aceste miliarde le-aș și folosi într-un fel oarecareca să-mi vină și înapoi. (…) Datoria noastră publică nu-i atât demare, având în vedere că totuși am avut un PIB pe undeva la 120-130de miliarde (euro – n.r.)”, a spus el.

Țiriac a adăugat că România, ca și Bulgaria, a împrumutat banipentru a avea „cu ce să trăiască”, iar creditele ar fi trebuitaccesate mai devreme.

„Nu am folosit nimic din aceste împrumuturi să punem mașina înmișcare, adică să mă facă pe mine, cetățean care fac negoț, comerț,ce dorești dumneata, și plătesc încă și astăzi mii de oameni, casă-i țin pe acești mii de oameni și să nu-i bag în brațeleGuvernului în șomaj. Acești bani au fost investiți, e foarteadevărat că ai problema cu pensionarii, ai problema cu funcționariide stat, dar asta pe mine nu mă încălzește. Pe mine m-ar încălzisă-mi facă mie niște facilități ca să pot să țin oamenii, pentru cădacă nu-mi face mie facilități să țin oamenii se trezește cu toțiîn brațe și mai trebuie să împrumute nu un miliard, două pe lună căsă le dea numai salarii și-atunci suntem morți”, a spus omul deafaceri.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
Acuzat de Becali că e swinger, Răzvan Lucescu rupe tăcerea: `Dacă sexul e bine făcut...
Cum scazi febra de la COVID natural. Remedii pe care să le aplici acasă
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Indonezia îşi mută capitala. Parlamentul a votat să înlocuiască Jakarta. Cum se va numi noua...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
Bătaie la Survivor România! Favoritul fanilor, ELIMINAT. A început să lovească fetele şi...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
INTERSECȚIA de la DELFINARIU va fi RESISTEMATIZATĂ!
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni?...
Schimbare istorică la pensii! Anunț major despre talonul de pensie din România
Fenomenul bizar care a șocat România. Nu s-a mai văzut așa ceva. FOTO
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...