Carmen Dan: La Cimitirul din Valea Uzului vor fi ceremonii. Fac apel la calm, indiferent de etnie

Publicat: 06 06. 2019, 16:50

This browser does not support the video element.

„Un apel la comuniune și înțelegere! În contextul Sărbătorii Înălțării Domnului, consacrată și ca Zi a Eroilor, au loc mai multe manifestări religioase, de cinstire a eroilor neamului. Un asemenea ceremonial religios are loc și la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului. Fac un apel la bună înțelegere, la calm pentru toți participanții, indiferent de etnie! În memoria eroilor pe care astăzi îi pomenim cu toții, suntem datori să ne tratăm cu respect și bunăvoință! „Să mergem împreună!”, așa cum ne-a îndemnat Sanctitatea Sa Papa Francisc, în timpul vizitei în România”, a scris ministrul de Interne pe Facebook.

La Cimitirul Eroilor din Valea Uzului au avut loc mai multe incidente. Consiliul Local al comunei Sânmartin, județul Harghita, a decis la finele lunii mai, interzicerea accesului în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru prevenirea apariției unor incidente.

La începutul lunii mai, liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari și să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmănești de amplasare a mormintelor soldaților români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropați soldați maghiari. Potrivit UDMR, cimitirul militar aparține comunei Sânmartin și a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donațiile Ministerului Ungar al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ șase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripționate numele soldaților maghiari uciși în bătăliile din Valea Uzului.

Ulterior, toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar și monumentul din Cimitirul Valea Uzului, au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar polițiștii băcăuani au declanșat o anchetă.