Cât cheltuiesc România, Ungaria și Bulgaria pe sănătate. De la 280 de euro pe locuitor la București la 530 de euro la Budapesta

Cât cheltuiesc România, Ungaria și Bulgaria pe sănătate. De la 280 de euro pe locuitor la București la 530 de euro la Budapesta
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 23/04/2012, 23:11

Cheltuielile statului român cu sănătatea sunt printre cele maimici din regiune, indiferent că este vorba despre ponderea lor înPIB sau despre suma efectivă de bani alocată sănătății românilor.Singurul stat unde lucrurile par să stea și mai prost esteBulgaria, România fiind depășită la acest capitol de state precumUngaria, Polonia sau Cehia.

În 2008 statul român a cheltuit, în medie, aproape 280 de europentru sănătatea fiecărui român, nivel de aproape două ori mai micdecât cel din Ungaria, guvernul de la Budapesta alocând aproape 530de euro pentru sănătatea fiecărui maghiar, conform celor mairecente date publicate de Eurostat, biroul de statistică al UniuniiEuropene.
În statele vecine, o parte din povara financiară a sistemuluipublic de sănătate a fost preluată de către mediul privat. Nu și înRomânia. În timp ce în Polonia cheltuielile mediului privat(exclusiv contribuțiile de asigurări de sănătate) sunt de 1,8% dinPIB iar în Ungaria de 2% din PIB, în România ele sunt de sub 1% dinPIB.

Ca pondere în totalul economiei (în PIB), incluzând șicheltuielile statului și pe cele ale mediului privat, România ocupăpenultimul loc în UE (după Bulgaria), cu un nivel de 5,27% din PIBaferent anului 2008. Spre comparație, în Ungaria, în același an,pentru Sănătate s-a cheltuit echivalentul a 7,1% din PIB, iar înPolonia 6,55% din PIB. Cele mai mari cheltuieli legate de Sănătatela nivelul UE le-a avut, în 2008, Germania, cu un nivel de peste10% din PIB.

Buget anual cât să ajungă pentru șapte luni

În România, Sănătatea a început anul acesta cu un buget similarcu cel de anul trecut, despre care s-a estimat, chiar de laaprobarea lui, că va ajunge doar pentru șapte luni. Guvernul aalocat din banii statului 19,9 miliarde de lei (4,7 miliarde deeuro) în total pentru Sănătate, incluzând atât bugetul MinisteruluiSănătății, de circa un miliard de euro, cât și pe cel al CaseiNaționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), de 15,7 miliarde de lei,respectiv de 3,7 miliarde de euro.

La rectificarea bugetară de săptămâna aceasta, Sănătatea a maiprimit încă 2,81 miliarde de lei, totalul pentru acest an ajungândastfel la 5,4 miliarde de euro, respectiv circa 4,5% din PIB, nivelpeste media din perioada 2003-2008.

Bugetul CNAS a crescut de patru ori în2001-2008

Cele mai mari cheltuieli din sistemul sanitar, a cărui sursăprincipală de venit este CNAS, care colectează contribuțiile desănătate, sunt cele legate de „serviciile medicale în unitățisanitare cu paturi”, 7,3 miliarde de lei, respectiv costul defuncționare a spitalelor. Practic, jumătate din banii Sănătății seduc spre spitale. În același timp, pentru medicamente, cu și fărăcontribuție personală, s-au alocat două miliarde de lei, sub 500 demilioane de euro, sumă egală cu datoriile Sănătății către mediulprivat la începutul anului și similară cu cea primită prinrectificarea bugetară.

Calitatea serviciilor medicale nu a înregistrat îmbunătățirisemnificative în ultimii ani deși sistemul a primit din ce în cemai mulți bani. Bugetul CNAS a crescut într-un ritm exploziv de laînceputul anilor 2000. De la un nivel de 4,17 miliarde de lei în2001, de exemplu, bugetul a urcat la 16,9 miliarde de lei în 2008,conform datelor oficiale ale Casei Naționale de Asigurări deSănătate.

VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
9 semne care pot trăda cancerul în stadii incipiente. Nu le ignora!
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Anamaria Prodan, victorie uriașă împotriva lui Gigi Becali! Ce sumă trebuie să plătească: `Atmosfera toxică...
Restricţii de Sărbători! Ministrul Sănătăţii spune clar ce ne aşteaptă de Crăciun şi Revelion
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
SUV de cinci stele la Euro NCAP. Hyundai cucerește piața cu acest model
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un certificat de vaccinare fals al lui „Adolf Hitler” sfidează controalele europene
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
Vestea FANTASMAGORICĂ pentru români anunțată cu aplomb de Florin Cîțu: ”Așa cum am promis”
ACUM, interviu LIVE, cu Anton Traian ANTONIADIS, președintele Comunității Elene din Constanţa
Motivele fascinante, puțin cunoscute, pentru care bărbații nu mai poartă pălării
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit pe loc. Nu a mai putut fi...
China trimite o IMENSĂ UNDĂ DE ȘOC la nivel planetar! Marile puteri ale lumii sunt...
Ziua începe cu o veste tristă. Din păcate este vorba despre Gabriel Cotabiță. În ce...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...