Cât plătesc părinții pentru REZULTATELE LA BAC. Prețul „corect” al meditațiilor la principalele materii în București și în țară

Cât plătesc părinții pentru REZULTATELE LA BAC. Prețul corect al meditațiilor la principalele materii în București și în țară
Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 04/07/2012, 07:53

În speranța unor rezultate cât mai bune la bacalaureat, părințiipot cheltui între 200 și 700 de lei lunar, în funcție de numărulmateriilor la care copiii lor fac meditații.

Spre deosebire de situația de acum zece ani, notele de labacalaureat reprezintă acum unul dintre criteriile pentru admitereala multe facultăți, așadar miza e mai mare.

„Aproape toți colegii mei au făcut meditații la matematică,aproximativ jumătate la română și câțiva la biologie, care dau lamedicină”, spune o absolventă de matematică-informatică de laColegiul Național Mihai Eminescu din București.

„La noi în clasă, cam jumătate au făcut meditații, în special laromână, pentru că suntem la filologie, dar și la istorie.Meditațiile se fac în ultimul an”, spune Alexandru Georgescu,absolvent al liceului George Călinescu din București.

CITEȘTE ȘI: REZULTATE BAC 2011. Cele mai bune și cele mai proaste LICEEDIN ORAȘUL TĂU

Cât te costă să ai uncopil în clasa a XII-a?

Răspunsul la această întrebare diferă în funcție de oraș,profilul pe care îl urmează copilul și numărul de materii la careface meditații.

În București, prețul mediu pentru o ședință este de 60-70 lei lamatematică și limba română, și de 50 de lei la celelalte materii.Sunt și situații în care o ședință de meditații costă 90 sau chiar120 de lei, dar sunt excepții. Un studiu Daedalus publicat în lunamai din 2010, indica o medie de 45 de lei pe ședință.

Așadar, un părinte din București al cărui copil ar facemeditații pentru toate cele trei probe scrise de la bacalaureat, artrebui să plătească aproximativ 180 lei săptămânal, ceea ce arînsemna peste 700 de lei pe lună.

De cele mai multe ori însă, elevii de la profilulmatematică-informatică fac meditații la două materii, dintre careuna este obligatoriu matematica. Cea de-a doua poate fi fizică saulimba și literatura română și mai rar informatică sau biologie.Astfel, pentru două materii, costurile s-ar ridica la 120-140 delei, adică 480-560 lei lunar.

„Am făcut meditații la matematică și fizică, atât pentrubacalaureat, cât și pentru facultate, pentru că vreau să dau laConstrucții. În clasa mea, majoritatea a făcut meditații lamatematică și fizică. Doar vreo patru au făcut și la română.Prețurile variază între 50 și 90 de lei. Ai mei au plătit peste 40de milioane de lei”, spune un absolvent al Colegiului NaționalMatei Basarab din București.

„Aproape toți colegii mei au făcut meditații la matematică șiinformatică, iar la română cam jumătate. Au fost unii care au făcutmeditații încă din clasa a XI-a”, povestește Corina, absolventă aColegiului Național Iulia Hașdeu, care a dat bacalaureatul anultrecut.

Cei mai mulți elevii care urmează profilul uman, filologie sauștiințe sociale, aleg să facă meditații în special la limba românăși, rareori, la istorie sau geografie. Ponderea elevilor de laprofil uman care fac meditații la cel puțin o materie este însă maimică decât a celor de la real. Astfel, costurile părinților cu uncopil la profil uman se pot limita la 200-240 de lei lunar.

„Colegii mei au făcut meditații, în special, la română. Camjumătate dintre ei. Din 30, cam 13-14 au făcut meditații în ultimulan”, spune Vlad Marin din Colegiul Național Octav Onicescu dinBucurești.

CITEȘTE ȘI: BAC 2011. „Ce a picat la bac? Tot liceul”. Ce glume auapărut pe internet după ce 55,53% dintre elevi au picat examenele.PLUS: Ce notă a luat „Hitler” la bacalaureat -video

Costuri mai mici înprovincie

Prețurile pentru o ședință de meditații sunt mai scăzute înprovincie. Aici, tariful este de 30-35 de lei, dar poate ajunge șila 50-60 de lei, în cazul profesorilor care pregătesc elevi pentruadmiterea la facultate.

„În Mangalia, tariful era de 50-60 lei. Majoritatea colegilormei au făcut meditații la matematică pentru bacalaureat, iar laromână pentru facultate”, spune o absolventă de clasa a XII-a(profil matematică-informatică), care a dat examenul de bacalaureatanul trecut.

Potrivit studiului Daedalus din 2010, o ședință de meditații înprovincie costa, în medie, 35 de lei.

Sumele cheltuite lunar de o familie pentru meditațiile unuicopil diferă de la o zonă la alta, potrivit studiului citat.Astfel, în București, o familie plătea, în 2010, 265 de lei, înBanat – 149 lei, în Oltenia – 170 de lei, în Ardeal – 148 de lei,în Muntenia – 193 de lei, în Dobrogea 214 lei, iar în Moldova – 190de lei.

CITEȘTE ȘI: REZULTATE BAC 2011. Povestea olimpicului din Brașov care aluat 9,90 la BAC. PLUS: De ce nu face contestație pentru notamaximă

Meditațiile, o piață de300-320 de milioane de euro în 2010

Piața meditațiilor din România se ridica la 300-320 de milioanede euro, potrivit unui studiu realizat de compania DaedalusMillward Brown la cererea Fundației Dinu Patriciu.

Ponderea elevilor cu vârste între 6 și 19 ani care făceaumeditații, în mediul urban, era de 27%, în timp ce la nivelnațional doar 17% dintre aceștia luau lecții în particular,potrivit studiului citat.

Cei mai mulți elevi făceau meditații la matematică (44%), limbăși literatură română (18,8%) și engleză (18,7%).

În ceea ce privește frecvența, cei mai mulți elevi (65%) mergeaula meditații o dată pe săptămână.

La capitolul motivație, 57% au răspuns că iau lecții înparticular pentru a-și aprofunda cunoștințele, 20% pentru a intrala liceu sau la facultate și 13% pentru pregătirea testelornaționale sau bacalaureat.

Rezultatele la bacalaureat de anul acesta au indicat o rata depromovabilitate de 45% la nivel național, cea mai mică din ultimii20 de ani.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Mit FALS sau realitate? Cât de mult ajută, de fapt, alimentarea mașinii cu un combustibil...
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Elon Musk a propus lanțului McDonald’s să accepte plata cu moneda Dogecoin
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
A renunțat la taximetrie și s-a apucat de cultivat canabis
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Pericol uriaş pentru România! Am putea ajunge vecini cu Rusia. Planul secret al lui Putin...
Intră în vigoare din 28 august 2022. Veste uriașă pentru toți românii. Regula se aplică...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...