Cât plătește statul român pentru formarea unui medic. Suma este uriașă iar pentru 43.000 de doctori nu va mai fi recuperată

Publicat: 05 12. 2016, 18:35
Actualizat: 28 09. 2018, 00:51

Luni, la sediul Guvernului a avut loc conferința de lansare a Strategiei Naționale pentru Resurse Umane în Sănătate 2017-2020, un plan elaborat de Ministerul Sănătății, Administrația Prezidențială și Organizația Mondială a Sănătății(OMS) pe patru domenii mari -guvernanță, formare, gestionare și motivare. Prezent la conferință, ministrul Vlad Voiculescu a vorbit despre cât costă pregătirea unui medic, dar și despre pierderile de personal din ultimii ani – 43.000 de cadre au solicitat documente pentru a emigra.

„Ca rezultat, peste 43.000 de specialiști au solicitat, din 2007 până astăzi, Ministerului Sănătății documentele de care au nevoie pentru a emigra. Chiar dacă nu toți au plecat, aceste cifre în sine sunt de natură să ne îngrijoreze. Spitalele se confruntă cu un deficit major de personal și localități întregi nu au medic de familie. Media numărului de medici și asistenți medicali din România este mult sub media europeană iar în multe localități din România media este mult chiar sub media națională. Această situație afectează siguranța pacienților români. Cu toate acestea, România pregătește anual mii de absolvenți ai învățământului medical. Un studiu efectuat de OMS, pe care l-am solicitat imediat ce am venit la Ministerul Sănătății, ne arată cât costă pregătirea unui absolvent român de studii medicale. Suma este de 81.000 de lei și această sumă nu ia în calcul rezidențiatul care implică de asemenea la rândul său sume foarte mari.Dacă facem un calcul pentru cele 43.000 de persoane, peste 3,5 miliarde de lei”, a spus ministrul Vlad Voiculescu.

Potrivit ministrului, strategia prevede, printre altele, ajustarea cadrului legislativ.

„Îmbunătățirea guvernanței se referă la consolidarea capacității ministerului de a gestiona resursa umană, ajustarea cadrului legislativ. De exemplu, o nouă lege a rezidențiatului, colaborarea cu autoritățile publice locale și implementarea politicilor OMS. Al doilea punct este ajustarea formării personalului medical(…) se referă la necesitatea preluării abordărilor centrate pe competențe și pe mixt de aptitudini. Al treilea capitol prevede(…) îmbunătățirea și simplificarea procedurilor de recrutare a personalului medical, îmbunătățirea mediului de muncă, a calității bazelor de date privitoare la personalul medical precum și crearea și implementarea unui mecanism eficient de planificare a resursei umane în sănătate”, a adăugat Voiculescu.