Ce a făcut pilotul TransAsia cu 8 secunde înainte de prăbușirea avionului. Înregistrările au fost făcute publice

Publicat: 02 07. 2015, 20:22

This browser does not support the video element.

Pilotul avionului de linie care s-a prăbușit la începutul anului într-un râu, la Taipei, a oprit motorul chiar înainte ca aeronava să se prăbușească, afirmă autoritățile taiwaneze în domeniul aviației într-un raport publicat joi, relatează DPA în pagina electronică.

Zborul GE235 operat de compania TransAsia s-a prăbușit în râul Keelung la două minute și jumătate după ce a decolat de pe Aeroportul Songshan, pe 4 februarie. Accidentul s-a soldat cu 43 de morți.

După doar 37 de secunde de la decolare, un semnal luminos a avertizat asupra unor probleme la unul dintre motoare, numit „motorul numărul 2” în transcrierile publicate de către Consiliul taiwanez pentru Securitatea Aviației.

Piloții au procedat ulterior la scăderea puterii motorului numărul 1, până când acesta a ajuns în stare inactivă.

Un avertisment de oprire a răsunat, după aceea, în cabină, iar ambele motoare s-au oprit.

„O, a acționat maneta greșită”, a afirmat pilotul, citat în transcriere, cu opt secunde înainte ca avionul să lovească un pod și să se prăbușească în râu.

Potrivit primelor elemente ale achetei efectuate după prăbușire, în februarie, cele două motoare ale avionului de pasageri s-au oprit în aer. Ancheta nu oferea detalii.

Consiliul a anunțat că va prezenta un raport final în aprilie 2016.