Ce spun reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei despre faptul că la Sfânta Parascheva vor avea voie doar credincioșii din Iași

Publicat: 06 10. 2020, 06:52
Actualizat: 06 04. 2021, 15:42
Foto: Facebook Mitropolia Moldovei și a Bucovinei

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu i-a îndemnat pe credincioșii care aveau de gând să meargă la Iași pe 14 octobrie, cu ocazia Praznicului Sfintei Paraschiva, să folosească timpul pe care l-ar fi folosit în călătorie pentru rugăciune. Mesajul Mitropoliei vine după ce secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că numai localnicii pot participa la o sărbătoare religioasă. 

Sărbătoarea Sfintei Paraschiva nu va fi în esență afectată, pentru că toate ritualurile creștine vor fi îndeplinite, spune purtătorul de cuvânt al Mitropoliei.

Sfaturi pentru cei care își doreau să meargă la Iași pe 14 octombrie: Îi îndemnăm să citească în momentele acelea acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva

„Este evident că este vizată și această sărbătoare. Noi am luat act de decizia autorităților. În esența ei însă sărbătoarea nu este afectată. Sfânta Liturghie din ziua de 14 octombrie când o vom prăznui pe Sfânta Parascheva sau celelalte slujbe care vor avea loc, desigur la slujbă participând doar acei credincioși din municipiul Iași. Pe acei pelerini care ar fi vrut să ajungă la Iași îi îndemnăm să folosească timpul pe care l-ar fi dedicat călătoriei să se roage, să postească, pentru o faptă bună.

De exemplu, îi îndemnăm să citească în momentele acelea acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva și avem nădejde că Dumnezeu în aceste situații speciale are și el o abordare mai specială și le va aduce multă mângâiere. Avem convingerea că acești pelerini vor putea veni în alte momente la racla cu sfintele moaște”, a declarat, luni seara, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu.

Raed Arafat a anunțat, luni seara, noi restricții în vederea limitării răspândirii coronavirusului. Așadar, sărbătorile religioase vor avea loc numai cu localnici, fără persoane din alte localități.

„Riscul major nu este numai participarea, este pe durata transportului. Dacă se stă într-un autocar câteva ore, este suficient să fie o singură persoană infectată ca să se infecteze toti. Acest lucru trebuie să fie limitat, sărbătorile se fac, dar numai cu participanți din reședință”, a declarat Arafat.