Ce reguli trebuie să respecte credincioșii care participă la Pelerinajul Sfintei Parascheva

Ce reguli trebuie să respecte credincioșii care participă la Pelerinajul Sfintei Parascheva
București (FOTO (caracter ilustrativ: Liviu Chirică / Mediafax Foto)
Publicat: 05/10/2020, 12:41
Actualizat: 05/10/2020, 12:44

Credincioșii se pregătesc încă de la începutul acestei săptămâni pentru participarea la pelerinajul Sfintei Parascheva, însă anul acesta în condiții speciale în contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, Mitropolia Moldovei, autoritățile locale și Jandarmeria au impus noi măsuri astfel încât să fie evitată aglomerația și să fie limitat riscul de transmitere a virusului SARS-CoV-2.

Se pare că Mitropolia și moaștele Sfintei Parascheva au fost vizitate încă din weekendul 3-4 octombrie.

De cealaltă parte, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au precizat că i-au îndemnat pe oameni să vină din timp, astfel încât să fie evitată aglomerația. De asemenea, aceștia au anunțat că moaştele Sfintei vor fi scoase, într-o procesiune şi amplasate pe baldachinul împodobit cu flori încă de joi, 8 octombrie, potrivit Ziarul de Iași.

Baldachinul pe care vor fi depuse moaștele este împodobit și anul acesta, la fel ca în anii precedenți, de către familia Buștei, care vine tocmai din București.

Ce reguli trebuie să respecte credincioșii

Una dintre deciziile luate de autoritățile religioase și locale este ca toți cei care participă la pelerinaj să stea la rând în şir indian, chiar dacă sunt din aceeaşi familie, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară impuse, printre care: purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor la intrarea la rând şi, periodic, pe traseu, şi păstrarea unei distanţe fizice de minimum 1,5-2 metri.

„Le-am adresat rugămintea, chiar dacă sunt membri din aceeaşi familie, să stea câte unul în rând, exceptând situaţiile în care o anumită persoană are nevoie de sprijinul cuiva care are probleme de deplasare şi atunci poate are nevoie de sprijin. Am cerut ca fiecare să poarte mască pe faţă, având conştiinţa că poată să asigure o protecţie – e la fel ca centura de siguranţă în maşină, chiar dacă nu te asigură că vei scăpa în caz de accident, îţi poate fi de folos în multe situaţii”, a explicat preotul Marian Timofte, una dintre persoanele care se ocupă de organizare.

O altă măsură luată de autorități, împreună cu Jandarmeria, este crearea unui culoar şerpuit, în parcarea dintre Facultate şi Catedrala Mitropolitană, astfel încât 700 – 800 de persoane să poate să-și aștepte rândul, chiar dacă se află în şir indian.

Jandarmeria a început deja să amenajeze zona creând culoare care se află la o distanță de 2 metri.

La rândul său, primăria orașului, a venit cu o sugestie: crearea unui culoar separat pentru persoanele care sunt mai vulnerabile în faţa infecţiei cu COVID-19. Zona vizată ar fi cea de lângă Casa Nicodim, pe la Librăria Doxologia, unde ar trebui să își aștepte rândul oamenii în vârstă, mamele cu copii foarte mici în braţe, care pot fi ajutaţi să se închine fără să mai stea la rând.

Pelerinajul Sfintei Parascheva, în condiții speciale

Ținând cont de faptul că an de an, mii de credincioși vizitează moaștele Sfintei Parascheva, autoritățile sunt pregătite să implementeze o nouă strategie – blocarea Splai Bahlui Mal Drept: astfel, cei care participă la pelerinaj să își aștepte rândul din dreptul bulevardului Nicolae Iorga, ulterior pe splai la Podului Cantemir, urmând apoi traseul stabilit în anii anteriori și ajungând până în dreptul străzii Alexandru Ipsilanti.

Deși au pregătită această variantă, autoritățile cred că nu va fi necesară.

„Nu cred că va fi chiar aşa. Am vorbit cu organizatorii din anii trecuţi de deplasări de pelerini la Iaşi şi ne-au confirmat că vin cu mult mai puţini oameni. Din presă înţeleg şi că nu vor mai veni autocarele de la Voluntari. Ne aşteptăm ca în urma măsurilor să se lungească coada, dar nu chiar atât de mult încât să fie nevoie să folosim ambele splaiuri. Din punctul meu de vedere, splaiul drept nu va fi folosit deloc”, a explicat preotul Marian Timofte.

Însă o problemă majoră este atingerea raclei, obicei pe care îl au majoritatea credincioșilor care merg la acest pelerinaj. Totuși, în contextul actual, pandemia de coronavirus, gestul ar putea reprezenta un adevărat pericol putând duce la răspândirea SARS-CoV-2.

„Modul în care îşi manifestă credincioşii evlavia este foarte puţin controlabil”

„Este greu să le spui acum oamenilor să nu atingă racla sau să nu se închine, nu putem spune că sfintele moaşte pot face rău cuiva. Modul în care îşi manifestă credincioşii evlavia este foarte puţin controlabil, este greu să îi spui omului ce să facă. Este o zonă emoţională, fiecare îşi manifestă cinstirea la racla sfintei aşa cum simte, unii doar se închină, aţii pun şi mâna, alţii ating creştetul. Racla este curăţată periodic, plexiglasul la fel, tot ce ţine de vulnerabilitate suntem pregătiţi să luăm cele mai bune măsuri”, a explicat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York