Cea mai scăzută temperatură din ultimii 48 de ani. La cât au ”înghețat” termometrele în Sibiu

Publicat: 10 01. 2017, 10:03

Mihaela Stăncescu, meteorolog de serviciu la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că în timpul nopții de luni spre marți s-a înregistrat recordul pentru această noapte, de 9 spre 10 ianuarie, temperatură asemănătoare înregistrându-se doar în 1968.

„Am avut minus 29 de grade Celsius. Este cea mai mică temperatură de până acum. Este recordul pentru noaptea de 9 spre 10 ianuarie. Au mai fost minus 28 de grade Celsius în 1968. Trebuie precizat că u nu este recordul lunii pentru municipiul Sibiu. Acesta s-a înregistrat în 23 ianuarie 1963, când au fost minus 31,8 grade Celsius”, a spus Mihaiela Stăcescu.

Stăncescu a adăugat că temperatura din municipiul Sibiu a fost cea mai scăzută din județ, la stația Dumbrăveni înregistrându-se minus 26 de grade, minus 24 la Boița, minus 22 de grade la Păltiniș și minus 21 la Bâlea Lac, unde, de asemenea, s-a înregistrat un record pentru noaptea de duminică spre luni, când la peste 2.000 de metri altitudine s-au înregistrat minus 25 grade.

Întrebată dacă temperaturile extrem de scăzute sunt normale pentru această zonă, meteorologul a răspuns că minimele sunt normale, însă oamenii s-au dezobișnuit în ultimii ani pentru că au avut ierni calde. „În general, când vine o masă de origine arctică, cum a fost aceasta, care are o densitate mare în stratul jos al atmosferei, e normal că se cantonează în depresiunile intramontane și normal că apare fenomenul de inversiune termică și la munte e mai cald”, a spus meteorologul.

Potrivit Mihaelei Stăncescu, vremea se va încălzi de la o zi la alta, iar la sfârșitul săptămânii temperaturile maxime vor fi pozitive, iar minimele vor fi „rezonabile”.