Cei 25 de inculpați în dosarul Țăndărei au fost achitați definitiv. Cazul a fost cunoscut în 2010, când peste 160 de copii de au fost duși la cerșit în Marea Britanie

Publicat: 23 12. 2019, 14:59

„Achitat inculpat. Respinge cererea de repunere pe rol formulată de d-na avocat (…), în calitate de apărător ales al inculpaților. Respinge cererile de schimbare a încadrării juridice formulate de inculpați prin apărători la termenul de judecată din data de 10 decembrie 2019″, se arată în sentința Curții de Apel Târgu-Mureș.

Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duși la cerșit în Marea Britanie au fost identificați de autoritățile judiciare române și britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigații pentru capturarea traficanților, această acțiune derulându-se la Țăndărei, în Ialomița.

În cadrul operațiunii numită „Europa” au fost efectuate zeci de percheziții domiciliare, la care au participat și ofițeri din cadrul Metropolitan Police și specialiști Europol. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării infracționale organizate recrutau minori de etnie romă, pe care îi treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde îi exploatau, obligându-i să cerșească sau să comită infracțiuni stradale.

Tribunalul Harghita a dispus achitarea celor 25 de inculpați după ce faptele s-au prescris. În dosarul Țăndărei au fost judecate 25 de persoane, iar procesul s-a încheiat după aproape 9 ani.

DIICOT a declarat apel, iar Inspecția Judiciară s-a autosesizat după ce dosarul s-a încheiat după aproape 9 ani.