Cei patru bărbați reținuți în cazul camionului cu 71 de cadavre compar în fața justiției ungare

Publicat: 29 08. 2015, 12:12

După descoperirea camionului în care se aflau cadavrele a 71 de imigranți, autoritățile ungare și austriece au lansat o anchetă comună, iar Budapesta a reținut vineri trei cetățeni bulgari – proprietarul camionului, care este de origine libaneză, și cei doi șoferi – precum și un cetățean afgan.

Bărbații reținuți sunt suspectați că fac parte „dintr-o rețea bulgaro-ungară de trafic de persoane”, potrivit purtătorului de cuvânt al poliției austriece, Hans Peter Doskozil.

O audiere este prevăzută sâmbătă la prânz în Ungaria, pentru a decide dacă cei patru bărbați vor fi plasați în arest preventiv.

Austria a anunțat deja că va cere extrădarea acestora. Cei 71 de imigranți erau probabil refugiați de origine siriană, a anunțat vineri poliția austriacă.

Printre cele 71 de persoane se aflau 59 de bărbați, opt femei și patru copii, între care o fetiță în vârstă de unul sau doi ani și trei băieți de 8, 9 și 10 ani, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției austriece, într-o conferință de presă, vineri dimineață.

Forțele de ordine au precizat că momentul și cauza exactă a decesului nu au fost încă stabilite, dar cel mai probabil refugiații au murit asfixiați.

Cancelarul austriac, Werner Fayman, a discutat la telefon cu președintele francez, Francois Hollande. Potrivit președinției franceze, cei doi oficiali „și-au exprimat determinarea de a lupta cu fermitate împotriva filierelor de traficanți de persoane și de a asigura frontierele externe ale Europei”.

De asemenea, ei „au făcut apel la aplicarea imediată a deciziilor luate de Consiliul European”, precum deschiderea unor centre de primire în Italia și Grecia și repartizarea echitabilă a solicitanților de azil între statele membre UE. Cei doi lideri au apreciat că în final este necesar un „sistem european unificat de azil și o politică migratorie comună”.

La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a apreciat că sunt necesare mai multe eforturi pentru soluționarea crizei imigranților din Mediterana și Europa. El a anunțat o reuniune pe această temă cu ocazia Adunării Generale a ONU de la sfârșitul lui septembrie.